Bizaran slučaj: Predstavljao se kao Mamićev rođak i skaut pa ih je sve redom prevario

Foto: CROPIX

Autor: Dnevno GIŠ

Općinski kazneni sud u Zagrebu izrekao je nepravomoćnu presudu okrivljenom Dervenćaninu Zlatku Mamiću (48), s prebivalištem u Zagrebu, da je krivo što je od ožujka 2015. do siječnja 2017. u Zagrebu, Novoj Gradiški i Sisku, prevario veću količinu građana.

Kako se navodi, okrivljeni se prema unaprijed stvorenoj nakani da pribavi znatnu nepripadnu materijalnu dobit, neistinito predstavljao većem broju ljudi kao skaut nogometnog kluba GNK Dinamo, kao rođak Zdravka Mamića i kao osoba koja raspolaže povjerljivim informacijama da GNK Dinamo postaje dioničko društvo.

Žrtvama prevare govorio je kako će uskoro početi prodaja dionica i to po cijeni od jednog eura po dionici koje će moći kupiti samo povlaštene osobe i da će se nakon kraćeg vremena te dionice moći prodati po cijeni od 10 ili po sedam eura po dionici te ih je potom tražio novac da ih uplati na njihovo ime.

CROPIX/Srđan Vrančić

Razrađen plan

U razrađenoj prijevari, Zlatko Mamić je oštećenicima davao odgovarajuće potvrde o novcu i vremenu kada će im dobit biti isplaćena, au svrhu daljnjeg održavanja zablude poslao im je e-mail poruke s navodne e-mail adrese stvarnog zaposlenika kluba Dinamo.

Jednom je muškarcu još obećao i zaposlenje u klubu Dinamo i to na radnom mjestu informatičara te je tražio novac za navodnu kotizaciju, iako svjestan da ništa od navedenog nije istina pa su mu ti ljudi, vjerujući u ovo, predavali različite iznose novca, piše u presudi.

Okrivljeni je na opisani način pribavio sebi nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od oko 210 tisuća eura, a zatim je vratio dugove.

Zlatku Mamiću sudilo se u odsutnosti za kazneno djelo protiv imovine – prevarom te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja je preinačena na uvjetnu kaznu u roku trajanja kušnje od pet godina.

Autor:Dnevno GIŠ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr