I Pirovac ima svoju priču o spašavanju s Titanice: Na brodu koji je prvi došao do mjesta potonuća bila je i jedna Pirovčanka

Priča o Antici Olivari

Naboj DNEVNIK.hr, 20. srpnja. 2023. @ 22:10

Vjerovali ili ne – i Pirovac svoju priču o spašavanju s Titanica ima! Naime, na brodu Carpathia, koji je došao prvi do mjesta potonuća, plovila je jedna Pirovčanka. Njezina obitelj desetljećima je slušala priče o tome, a sad su odlučili i javno iznijeti njezinu priču.

Upravo u Pirovcu živjela je Antica Olivari. A njezina rodbina…

Zorka Vlahovodlučila je javnosti ispričati što je tada 25-godišnja Antica proživljavala na brodu koji je prvi doplovio do potonulog Titanski. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TVSanja Jurišić.

“Moja mama i ona su od dva brata djeca. Odmah mi dođe plakati kada se toga sjetim, nije to kao danas. Užas, kada je to pričala. Uvijek je to nešto u njoj bilo kada je to doživjelakada je to vidjela”, priča Zorka.

S generacije na generaciju, kažu, vrtjela se u obitelji priča tete Antice.

Pričala je o toj noći, da je pomagala utopljenicima, da je pomagala u hrani, dekama, da ih što prije ugrije, utopli i nahrani”, kaže.Mara BarićPirovac, dodajući: “Teta Antica je kazala da je ona jako dugo živjela sa tišinom koju je čula te noći, puno tuge i tame u sebi”.

Tete Antice na ovom svijetu nema već 58 godina, ali njezina rodbina nije zaboravljena.

“U čast mojoj teti Antici ovu sam kapelicu sam salio, stavio svetu nediljicu unutra. I tu sam brod napravio, stavit ću tu jarbol, u sjećanje na tu tetu moju, Antiću”, rekao jePave Barić.

A priču ove Pirovčanke podržala je i lokalna turistička zajednica. Jer, odavno, kažu, turisti ne privlače samo sunce i more, već žele znati više o životu mještana.

“Dakle, jedna Pirovka, šta mi kažemo ovdje, bila je na brodu Carpathia, to je bija brod koji je prvi došao do Titanice i spasio 700 života”, rekao jeIgor Bergman, direktor TZ-a Pirovac.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr