Mađarski milijarder želi preuzeti Lukavac Cement

Talentis Group Zrt., u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, potpisala je pismo namjere za dobivanje pregovaračkih prava za preuzimanje Lukavac cementa.

Mađarska Mészáros grupa dodatno će ojačati svoju prisutnost na Balkanu, izvijestili su iz ove grupacije u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Lőrinca Mészárosa.

Kako se navodi u priopćenju, Talentis Group Zrt., u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, potpisala je pismo namjere za dobivanje pregovaračkih prava za preuzimanje Lukavac Cementa doo, u vlasništvu austrijske Asamera Baustoffe AG.

Bosanskohercegovačka tvornica cementa Lukavac Cement osnovana je 1974. godine, a od 2001. godine u vlasništvu je Asamera Baustiffea.

Strana tržišta
Godišnji kapacitet proizvodnje je 650.000 tona klinker betona i više od milijun tona cementa. Zahvaljujući stalnim ulaganjima većim od 130 milijuna eura Lukavac Cement postao je jedan od najsuvremenijih cementara u Europi. Kao pionir u korištenju alternativnih goriva tvornica zadovoljava sve standarde Europske unije te je 2008. godine nagrađena kao najbolja greenfield investicija u BiH.

Linija za proizvodnju klinkera izgrađena je u skladu s najboljim tehnologijama dostupnim u Europi. Na toj liniji od 2012. koriste se alternativna ili otpadna goriva (GIO). Kako se navodi u priopćenju Grupe Mészáros, Lukavac ima odličnu tržišnu poziciju u regiji, te ima čak 50 posto vlasničkog udjela u Kamenolomu krečnjaka Vijenac.

– Akvizicija s jedne strane doprinosi smanjenju nedostatka domaće ponude sirovina, jer s druge strane dodatno vertikalno proširuje portfelj građevinske industrije grupe Mészáros s industrijskom tvrtkom na stabilnim nogama, s izvanrednim proizvodnim kapacitetima u regiji, rekao je Lőrinc Mészáros, za koju je “posebna dodana vrijednost” što ova grupacija u segmentu građevinske industrije također “izlazi na međunarodno tržište”.

Direktor prodavatelja Asamera Harald Fritsch izrazio je pak zadovoljstvo što će prodaja cementara u BiH omogućiti njegovim tvrtkama “preusmjeravanje geografskog okvira djelovanja u Austriji i Slovačkoj”.

Šarolike investicije
Lőrinc Mészáros (rođen 1966.) jedan je od najbogatijih Mađara s poslovnim carstvom koje obuhvaća više sektora. Slovi kao glavni posrednik u poslovima prvog čovjeka Mađarske Viktora Orbána i čelnika njegove stranke Fidesz.

Predsjednik je nogometne ekipe Akademije Puskás, au Hrvatskoj je vlasnik Nogometnog kluba Osijek. Lörinc Meszaros uložio je u osječku Opus arenu 65 milijuna, au luksuzni Riva’s Hotels & Resort

Više o temiIzvor:Poslovni.hr