NFT balon je puknuo, podaci trgovanja to jasno pokazuju

Špekulativno NFT tržište vjerojatno je u najgorem stanju ikad, a gotovo da nema trgovaca koji aktivno sudjeluju na tržištu. Je li razdoblje trgovanja NFT-ovima isključivo za profit završeno? Trebam li Web3 zajednica i njezina tvrtka ponovno promisliti kako vidjeti svoje digitalne kolekcionarske predmete?

Stvari nikada nisu izgledale tako loše za nezamjenjive tokene (NFT). Barem kada uzmete u obzir njihovu kupnju i prodaju.

NFT tržište mali dio od prije godinu dana

U posljednjih sedam dana samo je 190 jedinstvenih ethereum novčanika kupilo ili prodalo NFT, prema podacima tvrtke Dune. Usporedite to s prije gotovo godinu dana kada je više od 181.000 jedinstvenih novčanika učinilo istu stvar.

Kumulativne količine NFT-a kojima se trguje u osnovi su pale od početka lipnja 2022., odražavajući pražnjenje tržišta. Isparavanjem trgovaca, neuvjereni vlasnici najpopularnijih NFT kolekcija sada pomišljaju na prodaju.

Općenito, situacija je najlošija kod kategorije kolekcionarskih slika profila (PFP) s malo ili nimalo korisnosti. U trenutku ‘cringea’, činilo se da je tržište doseglo vrhunac nakon pojavljivanja Paris Hilton kod Jimmy Fallona kako biste usporedili svoje Dosadni majmun. Od tada, sve je krenulo nizbrdo.

Ipak, zajednica vidi nadu u odmaku od špekulativnih, generativnih PFP-ova, prema tokenima koji pružaju ono što druge tehnologije ne mogu. Ove godine Ticketmaster se bavio NFT-ovima za svoje događaje, a NFT alternativa za prodaju ulaznica još uvijek prikuplja milijune sredstava.

Primjena NFT-ova na igre ili digitalni identitet dugo se smatrala područjem rasta tehnologije. Međutim, formira se konsenzus (ako već nije formiran) da su dani velikog, špekulativnog trgovanja prošli.

Čini se da nisu samo NFT-ovi u dugoročnom padu. Prema novom izvješću Galaxy DigitalVC ulaganja u kriptovalute pala su peto tromjesečje zaredom kako se novac prebacio s Web3 na umjetnu inteligenciju.

Dolaze li videoigre i ulaznice u pomoć?

Modeo Cheng, vodeći dizajner igara za Curio Research, vjeruje da će NFT-ovi pronaći svoju nišu kada budu imali koristi u igrama.

– Trenutno se veliki dio NFT-ova prvenstveno koristi za nagađanja. Malo je vjerojatno da će mnogi izdržati. Međutim, zamišljam budućnost u kojoj bi praktične kripto aplikacije koje potiču interakcije na lancu mogle značajno povećati njihovu vrijednost – rekao je Cheng.

Brian D. Evans, izvršni direktor i osnivač BDE Venturesa, studija i savjetodavne tvrtke Web3, iznenađen je što se kolaps događa tijekom razdoblja relativnog zdravlja drugih kripto valuta.

– Zamjenjive kriptovalute, poput bitcoina, ethereuma, solane i drugih rastu, NFT-ovi idu u suprotnom smjeru – primijetio je.

Iako, za razliku od mnogih drugih promatrača, Evans vjeruje da su PFP projekti u padu, ali da koncept neće

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr