U Otočcu otvorena tvornica certificiranog organskog gnojiva od sirove ovčje vune

Tekst: Mladen Volarić

U Otočcu je danas svečano pušten u rad pogon za preradu ovčje vune pod brendom “Eko-Lika Greenovation”, a uz vlasnicu tvrtke FEMA Dragica Jarkovotvorili su ga župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Riječ je o višegodišnjem pripremanom projektu koji objedinjuje ekologiju i gospodarstvo. Naime, s obzirom na nemogućnost plasmana vune lokalnih ovaca pasmine pramenke, ostrižena vuna završila je kao sve veći ekološki problem odbačen u prirodi diljem Like, pa čak i na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dragica Jerkov, inače supruga proslavljenog bivšeg košarkaškog reprezentativca Željka Jerkovaprepoznala je taj problem i kao gospodarsku priliku, jer je kao članica udruge poslovnih žena „Krug” dobila i podršku Mary Ann Rukavina Cipetićpredsjednice nevladine udruge GTF (Gender Task Force) iz Chicage.

Tako je nastao projekt “Eko-Lika Greenovation” temeljen na tehnologiji prerade otpadne ovčje vune u proizvodnji visokovrijednog organskog gnojiva u obliku peleta, koji je već zaživio u svijetu, a te su se pelete pokazale kao uspješan prirodni repelent protiv pošasti puževa, posebno u uzgoju jagoda.

Nabavljene strojeve za peletizaciju sitne usitnjene vune inovativnim timom iz “Feme” poboljšao je svojim patentnim rješenjima, posebno što se tiče sterilizatora vune, jer su nagrađeni i na prošlogodišnjoj izložbi inovacije “INOVA”, dodao je Miljenko Šimpragapredsjednik Hrvatske zajednice inovatora.

Peleti od vune ličke pramenke pokazali su se sada najboljima na analizama izvršenim na Agronoškom fakultetu u Zagrebu, jer imaju oko 12 posto dušičnih spojeva. Posebna vrijednost peleta od ovčje vune u odnosu na umjetna gnojiva je u tome što peleti uneseni u tlo, povećavajući upijanjem vode svoj volumen i 20-tak puta, a onda svojim postupnim raspadanjem u tlo, a time iu korijenski sustrav bilja uz vodu otpuštaju vrlo postupno i dušik, obogaćujući i ne narušavajući biokoemijsku ravnotežu tla.

Mnogo vremena Jerkovi su utrošili u kompletiranje opsežne dokumentacije, posebno onu kojom se otpadnu vunu mogu unijeti kao sirovinu u svoj proizvodni proces, a sljedivost takvih sirovina omogućili su sklapanjem ugovora s uzgajivačima ovaca i OPG-ovima, koji su od ove godine sami počeli dovoditi oštru vunu u pogon ”Eko-Lika Greenovation” u Otočcu, i za što su plaćeni, umjesto dosadašnjih troškova koje su imali za odvoz i odbacivanje u Otočac. une u prirodu. Win-win situacija, reklo bi se, kako za prirodu, tako i za ovčare, a na kraju i za obitelj Jerkov. Zbog načela sljedivosti sirovine, Fema nije smjela niti mogla pokupiti u prirodi zatečenu odbačenu vunu, ali zato već od prošle godine skuplja i otkupljuje vunu od ovčara koja tako više na završava u prirodi. Za sanaciju ranije odbačene vune rješenje će se morati tražiti, kažu Jerkovi, na drugoj razini. Za svu predanu i prodaju vunu, dodaju Jerkovi, uzgajivači ovaca dobivaju odgovarajući certifikat, kojim će moći potkrijepiti i svoj status eko-proizvođača.

Župan Petry istaknuo je kako je projekt “Eko-Lika Greenovation” postao sastavni dio strategije razvoja Ličko-senjske županije, koji objedinjuje pozitivne učinke u ekologiji, zapošljavanju i razvoju poljoprivrede na gospodarskim osnovama.

Plan Feme je proširiti otkup vune iz susjednih županija i otoka, ukoliko analize pokažu da vuna ovaca iz drugih krajeva i drugih pasmina ima dovoljan potencijal u biokemijskom smislu. Prema podacima Jedinstvenog registra domaćih životinja pri Ministarstvu poljoprivrede, procjenjuje se da samo u Lici godišnje ima 250 do 300 tona odbačene ovčje vune, a postoji i nepoznat broj neregistriranih ovaca. Prema istom izvoru, cijele Hrvatske, dodala je Dragica Jerkov, godišnje zagadi prirodu s oko 1300 tona odbačene vune.

Kapacitet pogona za proizvodnju vunenih peleta u Otočcu je oko 450 tona vune godišnje, a sad taj pogon zapošljava 20 ljudi.

Investicija izgradnje „Eko-Lika Greenovation” pogona iznosila je oko 400 tisuća eura, najviše vlastitim sredstvima, a dio je kredit. Željko Jerkov je, naime, već godinama uspješan zastupnik namještaja talijanske tvrtke Scavolini, za čiji je klub svojevremeno i igrao.

S obzirom na to da količine peleta od ovčje vune neće biti dovoljne za primjenu na ogromnim poljoprivrednim površinama, kupci će im biti različiti hobi ili eko poljoprivrednici, cvjećari i slične kategorije kupaca, pa će se peleti plasirati pod robnom markom “Woolee” u manjim, ukusno dizajniranim papirnatim vrećicama.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr