Hoće li se zbog sudskih službenika štrajkati i policajci? “Zanima me čije interese šef sindikata zastupa”

Još jedan izazov za Vladu

Naboj DNEVNIK.hr, 23. srpnja. 2023. @ 07:39

Ako Vlada zadovolji zaposlenicima na sudovima, tada je i policija spremna na štrajk, poručio je čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Do jučer su osigurali prosvjede, a uskoro bi policajci mogli i sami početi štrajkati. Čelnik Sindikata policijeDubravko Jagić rekao je da će se to dogoditi ako Vlada da ijedan cent sudskim službenicima, a da ne učini isto za policiju.

“Ovakvim načinom postupanja čini se kao da staje na stranu Vlade. Nije nam jasno kako jedan šef sindikata to može činiti“, rekla je Marija Antunović iz Sindikata državnih službenika.

Jagić je u Dnevniku Nove TV u petak spomenuo mogućnost bijelog štrajka policajcaau njegovu sindikatu ih je 13.000.

“Nismo mi nikakva babaroga, ne prozivamo nikoga, ne prijetimo nikome. Mi smo policajci, ali nismo samo policajci, nego smo i ostale državne službe. Mi smo uvijek spremni na štrajkali vjerujem da će biti dovoljno razumijevanja i svega i da do toga neće doći”, rekao je.

“U razgovorima s članovima njegovog sindikata dobili smo podršku i oni kažu idemo dalje i boriti se. Baš me onda zanima čije onda on interese zastupa“, ustvrdila je Antunović.

Vlada si ne želi priuštiti još jedan štrajk.

“Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu završiti odmah, odmah. Nismo zainteresirani, a siguran sam ni u hrvatskoj javnosti, za rješenje koje bi zatvorilo ovu situaciju, ali bismo imali niz štrajkova u drugim sektorima”, rekao je premijer. Andrej Plenković.

Traže kompromis i razgovaraju sa svim stranama, poručio je. Oporba upire prstom iu premijera iu šefa sindikata.

“Izvjesno je da će se to preliti na policiju jer i policajci su potplaćeni. Možda je ovo dobro jer će sad i gospodin Jagić shvatiti da bi u svim ovim godinama vjerojatno trebao napraviti puno više pase, eto, trznuo, ali na apsolutno kriv i promašen način”, rekao je SDP-ov Mišel Jakšić.

“Vlada ima rezervi povećati plaće i policijskim službenicima, ali nije dobro da se u trenutku štrajka prijeti, nego neka i oni izađu sa svojim zahtjevima”, istaknuo je zastupnik Mosta. Nikola Grmoja.

Prema podacima Sindikata policije plaća policajca početnika iznosi 700 eura. Još jedan izazov za Vladu uz štrajk koji već traje sedam tjedana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr