Domovinski pokret traži prekid financiranja SNV-a: “Pupovac relativizira velikosrpsku agresiju”

Pred Oluju

Piše V. S.,
03. kolovoza. 2023. @ 16:16

Domovinski pokret
Domovinski pokret
Foto: Domovinski pokret

Članovi Domovinskog pokreta smatraju kako je Izjavom sjećanja Milorad Pupovac omalovažažavao pobjedu Hrvatskih oružanih snaga, a traže i reakciju premijera Andreja Plenkovića.

Domovinski pokret još jednom je osudio Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća te je zatražio da se ono prestane financirati iz državnog proračuna. U svom priopćenju kažu kako je tom izjavom Milorad Pupovac omalovažavao pobjedu Hrvatskih oružanih snaga te relativizirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

“Nedopustivo je da SNV (ili bilo koja druga udruga financirana proračunskim sredstvima Hrvatske države) u svojim izjavama tzv. Krajinu naziva Krajinom – bez navodnih znakova, kao da se radi o nekom pravno relevantnom čimbeniku?! Još je nevjerojatnije da Pupovčevi tekstopisci izjednačavaju Hrvate, koji su se 1991. našli na meti velikosrpske pobune dirigirane iz Beograda – sa Srbima, koji su tada živjeli u slobodnim hrvatskim gradovima i nitko ih nije tjerao da se okreću protiv demokratski izabrane vlasti i svoje neovisne države. Štoviše, mnogi pravoslavni građani izabrali su Hrvatsku kao svoju Domovinu. SNV u tzv. Izjavi sjećanja priznaje da su Hrvati bili ubijani, premlaćivani, zlostavljani, protupravno zatvarani, zastrašivani i protjerivani, međutim, patnju našeg naroda bezočno koristi za izjednačavanje sa srpskim gubicima, do kojih je došlo tijekom njihove agresije na RH”, kažu iz Domovinskog pokreta.

Osvrnuli su se i na pojmove “zajedničke države i jezika”.

“Nema i nikada nije bilo ”zajedničkog jezika”. Na ovako nešto morala bi reagirati ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, ali sigurni smo da neće, s obzirom na to da upravo ona financijski bdije nad Pupovčevim političkim biltenom – Novostima, koje su spornu izjavu SNV-a publicirale u cijelosti i tempirale pred 28. obljetnicu Oluje”, napisali su članovi Domovinskog pokreta.

Najskandaloznijim dijelom smatraju onaj u kojem se govori o ”progonu Srba na području pod kontrolom tadašnjih vlasti Republike Hrvatske”.

“U prijevodu: organizacija koju vodi čelnik političke stranke SDSS – Milorad Pupovac, a koja je u koaliciji s HDZ-om Andreja Plenkovića, doslovce izjednačava četničku vlast tzv. Krajine s legalnom i međunarodno priznatom vlašću Republike Hrvatske, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom!”

Zbog svega navedenog Domovinski pokret traži javnu ispriku SNV-a i Milorada Pupovca hrvatskom narodu te očitovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome podržava li i on izjave Srpskog narodnog vijeća.

Također, zahtijevaju trenutačni prekid financiranja svih aktivnosti SNV-a, uključujući i “obilježavanje tzv. Dana ustanka u Srbu, kojem smo svjedočili prije nekoliko dana, a gdje se omalovažavalo hrvatske žrtve i s govornice otvoreno vrijeđalo Katoličku crkvu”.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr