Mještani slavonskog sela kroz prozor gledaju Dravu kako im se približava: “Gadno izgleda pa smo malo podigli stvari”

Drava raste. I nosi sve sa sobom. Jasan je to pokazatelj da u Osijek stiže rekordni vodeni val. I to vrlo brzo.

Posebno je ugroženo naselje Karašica gdje se gradi dodatni nasip od jednog metra koji bi trebao spasiti kuće.

Mještani kroz prozore svojih kuća, mještani već sada gledaju kako im se Drava neumoljivo približava. Hrvatske vode izgrađuju dodatni nasip, zadnju liniju obrane.

Nasip na rijeci Dravi podiže se za dodatnih jedan metar. I to u dužini od 800 metara tik uz kuće. u njega će biti uloženo 800 kubika pijeska”, poručuju.

Mještani dodatno učvršćuju svoje čamce, znaju koliko je jaka vodena sila. Iz prizemlja kuća, namještaj, bijelu tehniku prenose na kat.

“Gadno izgleda pa smo malo podigli stvari, nešto odnijeli kući da se ne bi voda digla, pa ćemo vidjeti kakva će situacija biti. Nadamo se da će izdržati nasip. E sad, bolje spriječiti nego liječiti”, navodi Tihomir Slivar.

“Taj vodostaj ne može biti da voda ide preko toga. Tako da mislim da ljudi mogu mirno spavati”, dodaje. Vjeruju da će nasip izdržati. Jer poplave u naselju Karašica, nisu nepoznanica.

“Ona poplava koja je bila prije deset godina je bila veliko iskustvo”, navodi Božidar Sneider.

Osijek siguran od poplava

Dok je grad Osijek siguran od poplava, lijeva obala rijeke Drave, već sada je sigurno, bit će poplavljena.

Vodostaj se mijenja iz sata u sat, a vrhunac vala koji stiže, u Osijeku se očekuje u idućim danima.

“Tijekom sljedećeg vikenda očekuje nas iznimno visok vodostaj Drave na području grada Osijeka. Uzvodno na mjernoj stanici Botovo u Koprivničko-križevačkoj županiji rekordan je vodostaj, za 20 cm viši prijašnjeg rekorda”, rekao je dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.

“Molim sve naše sugrađanke i sugrađane da budu oprezni da se ne voze biciklima kroz vodu, to nije bezopasno. Svi oni koji su pogotovo u vikend naselju Karašica u ugroženom području, trebaju učiniti sve ono što mogu u svojim objektima, sve ono što je vrijednije izmjestiti gdje bi mogla doći voda”, dodaje.

Vodostaj Drave prati se iz sata u sat. Ali isto tako, prati se i vodostaj Dunava u koji se Drava ulijeva. Jer ako i Dunav naraste, neće moći primiti svu vodu iz Drave, a tada problem – postaje velik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr