Na omiljenoj zadarskoj plaži izviru fekalije i širi se zaraza: Otkrili i otkud dolaze fekalije

by | kol 9, 2023 | Vijesti | 0 comments

EKOLOŠKA KATASTROFA

srijeda, 09.8.2023. u 09:51

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Svuda uokolo širi se oduran smrad, a još je gore što kupačima, među kojima ima i puno djece, prijete razne bolesti zbog izlijevanja fekalija

Na gradskom kupalištu Kolovare u Zadru već se danima izlijevaju fekalije.

Izvor izlijevanja je šaht ispred zgrade bivšeg županijskog Zavoda za javno zdravstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Svuda uokolo širi se oduran smrad, a još je gore što kupačima, među kojima ima i puno djece, prijete razne bolesti zbog izlijevanja fekalija.

Zavod za javno zdravstvo odmah je uzeo uzorke mora na mjestu incidenta.

– Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli.Za utvrđivanje Escherichije coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati. Ako prvi rezultati pokažu takvo onečišćenje, odmah će se na tome mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja – rekao je dipl. inž. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

– I prije smo s tim znali imati problema, a nakon što je zgrada prodana prije tri godine, u nju nitko nije ulazio, pa je moguće da je problem unutar zgrade. To najprije treba provjeriti. Mi smo more upravo na toj točki ispitali 2. kolovoza i utvrđena je izvrsna kakvoća – rekao je Pucar.

Zgrada je, inače, prodana tek iz trećeg pokušaja, a vlasnik je Iljko Ćurić, zet Ante Ćurkovića, bivšeg direktora HEP-ova Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj i člana Nadzornog odbora “Dalekovoda”, a u široj javnosti je poznat kao “hrvatski kralj vjetra”. 

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr