Robotaksijima dozvoljena cjelodnevna vožnja San Franciscom

Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC) u četvrtak je unatoč snažnom protivljenju lokalne zajednice i gradskih agencija, omogućila Alphabetovim i General Motorsovim robotaksijima vožnju San Franciscom u svako doba dana.

Nakon donesene odluke robotaksiji Waymo i Cruise smiju gradom voziti putnike i danju i noću te im tu uslugu mogu naplatiti.

Waymo će smjeti voziti brzinom do 100 kilometara na sat i po lošem vremenu, dok će Cruise biti ograničen na 60 kilometara na sat i neće smjeti voziti kada vremenske prilike to ne dopuštaju.

Komisija je šest sati saslušavala komentare lokalnog stanovništva i posebnih interesnih skupina koje podržavaju ili se protive odluci.

Agencija za prijevoz i sigurnost tvrdi da robotski automobili mogu ometati vatrogasce, uzrokovati prometne gužve i kršiti druga pravila u prometu te da tvrtke nisu u potpunosti otkrile podatke koji  ukazuju na te probleme. Agencija je zato zatražila opreznije uvođenje robotaksija.

Cruise i Waymo s druge strane tvrde da su njihovi robotaksiji sigurniji od ljudskih vozača te da nisu uzrokovali smrt ili ozljede opasne po život tijekom milijuna ukupno prijeđenih kilometara.

Alphabet i General Motors sada imaju dopuštenje za pokretanje plaćene taksi službe u cijelom gradu u svako doba dana i priopćile su da zbog toga planiraju uvesti više automobila. Zajedno imaju više od 500 autonomni

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr