Rupa u zakonu ili? Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o sajamskim danima

by | kol 12, 2023 | Vijesti | 0 comments

prigodna prodaja

Piše Hina,
12. kolovoza. 2023. @ 20:17

Hrvatski obrtnici i njihovi proizvodi - 1
Hrvatski obrtnici i njihovi proizvodi – 1
Foto: Dnevnik Nove TV

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podsjetili su u subotu da je proglašavanje sajamskih dana predviđeno Zakonom o trgovini i naglasili da to nije nepoštivanje zakona niti je riječ o “rupi u zakonu” nego o korištenju mogućnosti koju su Vlada RH i Hrvatski sabor svjesno propisali.

Zakonom je, kažu, predviđeno da je prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama od osobitog značaja za jedinice lokalne samouprave, kojima je ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

“Stoga proglašavanje sajamskih dana i javnih manifestacija nije nepoštivanje Zakona i odredbi o neradnoj nedjelji. Ne radi se o tzv. rupi u Zakonu, već obrnuto, o korištenju mogućnosti koju su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima i potrebama jedinica lokalne i regionalne samouprave i građana”, istaknuli su u priopćenju.

Inspekcijski nadzori

Napomenuli su i da nisu dopuštene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom te da će inspekcijski nadzor provoditi tržišni inspektori tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u skladu s ovlastima određenim posebnim zakonom.

Reguliranjem rada nedjeljom omogućava se balans između poslovnoga i obiteljskog života, a davanjem mogućnosti trgovcima da samostalno odrede 16 radnih nedjelja vodi se računa o gospodarskim aktivnostima, kao i potrebama u razdoblju turističke sezone. Upravo je 16 radnih nedjelja i predviđeno zbog intenzivne turističke sezone u Hrvatskoj, podsjetili su.

Zakonom je, kažu, predviđena i mogućnost prigodne prodaje na sajamskim manifestacijama, poput tradicionalnih vjerskih (npr. prigodom blagdana Velike Gospe), specifičnih lokalnih manifestacija (npr. Špancirfest), te svih drugih manifestacija koje imaju značaj za stanovništvo, odnosno za koje postoji potreba u jedinicama lokalne samouprave.

Iznimke od zabrane

“Sukladno stavku 6. članka 57. Zakona o trgovini, odredbe stavka 1. do 4. članka 57., kojima se propisuje da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana, ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu”, naglasili su.

Prigodna prodaja definirana je, kako su dodali, u članku 2. stavku 11. Zakona o trgovini koji kaže da je „prigodna prodaja“ prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova, priredaba i izložbi. “Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija i može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije”, stoji u priopćenju.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr