Analitičari Ekonomskog instituta procijenjuju rast BDP-a od 2,9 posto

Sve četiri komponente indeksa ostvarile porast vrijednosti u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, ističu analitičari Instituta. 

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na osnovu kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj procjenjuju da će u drugom tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

“U lipnju 2023. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,57 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec bila je manja za 0,01 indeksni bod”, objavio je u ponedjeljak EIZ na svojim internet stranicama.

Promatrano po komponentama indeksa, veću desezoniranu vrijednost u lipnju u odnosu na svibanj ove godine zabilježile su dvije komponente indeksa – indeks obujma industrijske proizvodnje i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV). Promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista ostvarili su smanjenje mjesečne desezonirane vrijednosti, navodi se u objavi EIZ-a.

Sve četiri komponente indeksa ostvarile porast vrijednosti u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, ističu analitičari Instituta.

“Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost u hrvatskom gospodarstvu u drugom tromjesečju 2023. blago ubrzava u odnosu na prethodno tromjesečje. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine”, navodi se u objavi EIZ-a, uz napomenu da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi ina

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr