Ovo su top destinacije stranih kupaca nekretnina

U proteklih nekoliko godina, prisustvo stranih kupaca postalo je sve izraženije na hrvatskom tržištu nekretnina. Statistike ukazuju da stranci čine značajan dio, čak oko 30 posto, ukupnog prometa nekretninama u Hrvatskoj, a najčešći kupci nekretnina dolaze iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Analiza posjetitelja oglasnika Indomio mreže potvrđuje takve rezultate, s obzirom da su posjetitelji iz navedenih zemalja, uz one iz Srbije i BiH, tijekom lipnja činili TOP 5 stranih posjetitelja oglasnika Crozilla.com.

Mnogo je čimbenika koji utječu na trendove na tržištu, te potiču interes stranih kupaca za ulaganjem u nekretnine. Unatoč rastu cijena, nekretnine su u Hrvatskoj i dalje jeftinije nego u brojnim drugim zemljama, stoga ne iznenađuje velik interes stranaca. Ulagački potencijal, kvaliteta života, turizam, obala, kulturna baština i prirodne ljepote – tek su dio razloga zbog kojih je Hrvatska zanimljiva stranim kupcima.

Prema Mladenu Matijeviću, regionalnom direktoru tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com, strani kupci imaju različite razloge za svoju kupovinu u Hrvatskoj. Neki kupuju nekretnine za odmor, drugi za stanovanje, dok dio njih vidi potencijal za investiranje. Stoga i ne čude lokacije za koje su pokazali najveći interes.

Osim domaćim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com, Zagreb i Osijek bili su u lipnju prvi izbor i onima iz Njemačke. Uz navedene gradove, među stranim posjetiteljima dominiraju i županije Istarska i Zadarska u kojoj prednjači Vir za koji su potencijalni kupci iz Njemačke i Austrije pokazali poseban interes.

Zagreb – magnet za strane kupce

„Bez obzira radi li se o domaćim ili stranim kupcima, stanovi u Zagrebu prvi su izbor potencijalnih kupaca nekretnina“, rekao je Mladen Matijević.

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz Njemačke tijekom lipnja su najviše pretraživali stanove u Zagrebu i stambene objekte u Osijeku. Kada je riječ o kućama, najviše ih je zanimalo područje Istarske i Zadarske županije, s posebnim naglaskom na otok Vir.

Austrijanci su se, s druge strane, posebno zanimali za stanove u Crikvenici i kuće na Viru.

Potencijalni kupci iz Slovenije su tijekom lipnja najveći interes pokazali za stanove koji se prodaju na području Istarske županije, posebno u Červar-Poratu, te za one u Zagrebu. Što se tiče kuća, najviše su pretraživali područje Zadarske i Istarske županije.

Posjetitelji iz Srbije su se najviše zanimali za stanove u Zagrebu, te su također pokazali interes za onima u Rovinju i Puli. Kada je riječ o stanovima za najam, najtraženiji gradovi bili su im Pula i Rijeka.

Bosna i Hercegovina također ima svoje predstavnike među posjetiteljima oglasnika Crozilla.com. Njih je tijekom mjeseca lipnja najviše zanimalo tržište stanova u Zagrebu, s posebnim fokusom na novogradnju. Također su se interesirali za ponudu stanova u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Što se tiče najma, najveći interes su pokazali za stanovima u Splitu.

Informacije o tržištu nekretnina pod budnim okom stranih posjetitelja

Osim skretanja pozornosti na Zagreb, strani posjetitelji su se tijekom lipnja istaknuli i po tome što su se informirali o stanju na tržištu nekretnina putem članaka na Crozilla blogu. Zanimljiv je podatak i da su, osim posjetitelja iz susjednih zemalja poput Slovenije, Srbije, te Bosne i Hercegovine, informacije o tržištu nekretnina provjeravali i oni iz Austrije. Posjetitelji iz navedenih zemalja posebnu su pozornost skrenuli na jeftine nekretnine u okolici Zagreba.

„Promjene cijena nekretnina informacije su koje podjednako zanimaju i kupce i prodavatelje, bez obzira iz kojih zemalja dolaze. Podatak da su u lipnju posjetitelji, više no ranije, provjeravali tekstove o tržištu nekretnina govori nam kako i domaći i strani potencijalni kupci prate sve eventualne promjene, te čekaju idealan trenutak za kupnju ili prodaju nekretnina“, rekao je Mladen Matijević.

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr