PPD: Petrokemija nije platila penale za nepreuzeti plin

by | kol 16, 2023 | Posao | 0 comments

Prvo plinarsko društvo (PPD) u srijedu je priopćilo kako nije točno da mu je Petrokemija platila penale zbog nepreuzimanja plina kako je danas ustvrdio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te da ih je PPD otpisao, a Petrokemija platila manji dio troška zbog nepreuzimanja plina.

– Nije istina da je Petrokemija PPD-u platila penale, jer penali po tom konkretnom ugovoru iznose 61,5 milijuna eura i PPD ih je otpisao. Petrokemija je platila tek manji dio troška nastalog nepreuzimanjem ugovorene količine plina –  kažu u PPD-u i ocjenjuju da ‘Grmoja iznosi neistine kako bi privukao pažnju medija.

Dodaju da PPD nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije niti je PPD donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije.

Ističu kako je kupoprodajni ugovor potpisan pola godine prije početka plinske krize i eskalacije cijena plina koja je, kako navode, bila razlog zaustavljanju proizvodnje u Petrokemiji.

Dodaju da naknadu za neispunjenje ugovornih obveza standardno sadrže svi kupoprodajni plinski ugovori, a ima ih i PPD sa svojim dobavljačima.

Zastupnik Grmoja iznio je u srijedu da je Petrokemija donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i Ini morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD. Ocijenio je da je to ‘nastavak afere HEP‘.

– PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022. godine, pa je Petrok

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr