Psihijatrica o čedomorstvu i mogućim razlozima: “Ono što vam mogu reći iz našeg dosadašnjeg iskustva…”

Za Dnevnik Nove TV

Piše DNEVNIK.hr,
17. kolovoza. 2023. @ 19:29

Nakon vještačenja 20-godišnjakinje za koju se sumnja da je ubila i u bunar bacila tek rođenu bebu, moguće je da se djelo teškog ubojstva prekvalificira u čedomorstvo odnosno usmrćenje.

Što o kaznenom djelu čedomorstva kaže psihijatrica s kojom je za Dnevnik Nove TV razgovarala novinarka Valentina Baus?

“Čedomorstvo spada u kazneno djelo za koje bi pravnici rekli da je to privilegirano kazneno djelo u smislu da je za takvo kazneno djelo zapriječena kazna manja nego što bi to bilo za ubojstvo, recimo za obično ubojstvo”, pojašnjava doktorica Nadica Buzina iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Zašto je to pravno tako kvalificirano, objašnjava kako se smatra da “žena može biti nakon rođenja djeteta u nekakvom posebnom stanju i to sam zakon već na neki način podrazumijeva, koje onda ima za cilj ili nekakvo ublažavanje kazne, znači da ne bude kažnjena za to kazneno djelo kao da nije bila u takvom jednom posebnom stanju”, kaže doktorica.

“Ono što vam mogu reći iz našeg dosadašnjeg iskustva, to nisu žene koje boluju od psihoze, nego je riječ o nekakvim osobama koje imaju određene psihičke smetnje u svom osobnom i socijalnom funkcioniranju, a koje su na razini ličnosti – znači vulnerabilnije ličnosti, teže se nose s nekakvim životnim promjenama i koje obično nemaju sređenu obiteljsku situaciju, možda nema podršku partnera, to su sve nekakva naša dosadašnja iskustva”, pojasnila je Buzina. 

Kaže kako je moguće da je riječ o nesređenoj socijalnoj situaciji. “Neprihvaćanje možda tog djeteta od strane partnera, jedan ambivalentan odnos majke prema tom samom rođenju, gdje ona ni sama ne zna kud i kako dalje”, rekla je za Dnevnik Nove TV Nadica Buzina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr