SAD, Južna Koreja i Japan osudili agresivno i opasno ponašanje Kine: “Nezakonito prisvaja morski teritorij”

by | kol 19, 2023 | Vijesti | 0 comments

Zajednička suradnja

Piše HINA,
18. kolovoza. 2023. @ 22:36

Kineske vojne vježbe
Kineske vojne vježbe
Foto: Afp

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja objavile su dosad najstrožu osudu “opasnog i agresivnog ponašanja” Kine u Južnom kineskom moru u priopćenju objavljenom u petak s trojnog samita u Camp Davidu.

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je u gradiću nedaleko od Washingtona japanskog premijera Fumija Kishidu i južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola na “povijesnom” samitu koji treba voditi jačanju vojne suradnje i jedinstva zbog sve snažnije Kine i nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Prema zajedničkoj izjavi, tri zemlje obvezuju se na žurne međusobne konzultacije u vrijeme krize i koordinirani odgovor na regionalne izazove, provokacije i prijetnje njihovim zajedničkim interesima.

Dogovorile su se održavati trilateralne vojne vježbe svake godine i dijeliti u stvarnom vremenu informacije za svako sjevernokorejsko protuzakonito testiranje raketa do kraja 2023., te obvezale svake godine održati trojni samit. Jezik kojim se u zajedničkoj izjavi osuđuje ponašanje Kine stroži je od očekivanog i velika je vjerojatnost da će izazvati odgovor Pekinga, koji je vitalan trgovački partner i Južnoj Koreji i Japanu.

“S obzirom na opasno i agresivno ponašanje Narodne Republike Kine koja nezakonito prisvaja morski teritorij čemu smo nedavno svjedočili u Južnom Kineskom moru oštro osuđujemo svaki jednostrani pokušaj promjene status quo u vodama Indopacifika”, navodi se u izjavi.

Preuzete obveze na prvom samitu u Camp Davidu važan je korak za Seul i Tokio koji imaju dugu povijest međusobnog neprijateljstva i nepovjerenja.

Yoon je citirao bivšeg američkog predsjednika Franklin D. Roosevelta koji je rekao da sloboda nije dana nego se za nju treba izboriti pa je dodao: Naše tri zemlje moraju biti čvrsto ujedinjene kako naša sloboda ne bi bila ugrožena”.

Peking je upozorio da američki napori za jačanje veza s Južnom Korejom i Japanom “mogu povećati napetosti i sukobe u regiji”. Kina vjeruje da je Washington pokušava izolirati diplomatski i vojno opkoliti.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je na primjer nedavno Seul i Tokio: “Možete bojiti kosu u plavo i praviti se fini koliko god želite, nikada nećete biti Europljani ili Zapadnjaci, ne možete postati Zapadnjaci. Moramo znati gdje su nam korijeni.”

Pozv

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr