Jedna država bilježi nestvarane rekorde: Ove godine posjetilo ih je 8 milijuna stranih turista

by | kol 20, 2023 | Posao | 0 comments

Strani su turisti u Portugalu u prvih šest mjeseci ostvarili više od 24 milijuna noćenja.

Dolasci stranih turista u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u Portugal premašili su brojku od osam milijuna, što je najbolje prvo polugodište od početka prikupljanja tih podataka, pokazale su u ponedjeljak službene statistike.

Prema podacima državnog instituta za statistiku INE, gotovo 8,2 milijuna stranih gostiju odsjelo je u portugalskim hotelima u razdoblju od siječnja do lipnja, nasuprot njih 6,3 milijuna prije godinu dana i 7,4 milijuna u prvih šest mjeseci 2019. godine, inače rekordne godine za portugalski turizam prije nego što je pandemija covida-19 zakočila globalna putovanja u 2020. godini.

Strani su turisti u Portugalu u prvih šest mjeseci ostvarili više od 24 milijuna noćenja. Turizam je ključni pokretač tamošnjeg gospodarstva, a činio je gotovo 15 posto njegova BDP-a prije pandemije, podsjeća Reuters. Gosti iz Britanije, njih više od milijun, činili su najveći udio u ukupnim dolascima stranih turista u prvom polugodištu 2023., a slijede gosti iz Španjolske i Sjedinjenih Država.

Kada se u statistiku uključe i domaći turisti, komercijalni je turistički sektor u prvih šest mjeseci zabilježio 13,6 milijuna gostiju te 34 milijuna noćenja, a ukupni su prihodi porasli za 32 posto na godišnjoj razini, na 2,5 milijardi eura, objavio je statistički ured.

U zasebnom izvješću, INE je objavio da je broj putnika koji su putovali kroz portugalske zračne luke u

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr