Otočić Pokonji Dol obiđe se u samo 600 koraka, a na njemu ponosno stoji svjetionik iz 1872.

FOTOGALERIJA: LJEPOTE JADRANA

utorak, 22.8.2023. u 06:57

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Otočić Pokonji Dol čini dio čarobne skupine otoka poznate kao Pakleni ili Paklinski otoci. Lokalno nazvani ‘Škoji’, ovi otoci izranjaju iz plavetnila Jadrana kao skriveni biseri

Nasuprot grada Hvara nalazi se Pokonji Dol, mali otočić koji je moguće obići u samo 600 koraka. Otok označava plovni put prema luci Hvar i Paklenom kanalu, a na njemu se nalazi svjetionik koji je izgrađen daleke 1872. godine.

POGLEDAJTE VIDEO o najljepšim plažama na Jadranu:

Ovaj svjetionik je prvobitno služio kao lučko svjetlo, vidljivo s tek nekoliko nautičkih milja. No kako se navigacija modernizirala, svjetlo je postalo automatsko, a svjetioničari više nisu bili potrebni.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ime dobio po borovoj smoli

Otočić Pokonji Dol čini dio čarobne skupine otoka poznate kao Pakleni ili Paklinski otoci. Lokalno nazvani “Škoji”, ovi otoci izranjaju iz plavetnila Jadrana kao skriveni biseri.

Pokonji Dol upravo je najistočnija točka te skupine otoka. Ime je dobio po borovoj smoli – “paklini” koja se koristila kao zaštitni premaz za drvene brodove i čamce.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Najpopularnija plaža u Hvaru

Simpatični otočić može se pratiti pogledom iz Hvara. Sjednete li na klupu na putu prema istoimenoj plaži, dojam je kao da je otok nadohvat ruke.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Inače, plaža Pokonji Dol najomiljenija je plaža u gradu Hvaru, udaljena 1,5 km od centra grada. U uvali se rado sidre mnogobrojni brodovi.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr