Oglasio se Putin: Istupio prvi put nakon objave o smrti šefa Wagnera

by | kol 24, 2023 | Vijesti | 0 comments

  • u padu zrakoplova kod Moskve poginulo svih 10 putnika, na popisu i šef Wagnera Jevgenij Prigožin

  • vagnerovci na Telegramu najavili osvetu

  • prvi put nakon pada zrakoplova oglasio se Vladimir Putin

Tijek događaja pratite u nastavku:

12:50 Model mlažnjaka Embraer koji se srušio u Rusiji, a prevozio je šefa plaćeničke skupine Wagner Evgenija Prigožina, ima samo jednu zabilježenu nesreću u svojoj povijesti i ona nije bila povezana s mehaničkim kvarom.

Legacy 600 je ušao u upotrebu 2002., prema International Aviation HQ-u, a proizvedeno ih je gotovo 300 do obustave proizvodnje 2020. Samo je jedna zabilježena nesreća s Legacyjem 600, prema International Aviation HQ-u, a zbila se 2006. kada se u letu sudario sa zrakoplovom Boeing 737-800 na svom putu iz tvornice Embraer prema Sjedinjenim Državama.

Zrakoplov Boeing je oboren i svih 154 putnika je poginulo. Pilot Embraera je prizemljio zrakoplov bez žrtava.

12:20 Objavljene su fotografije s mjesta pada zrakoplova za koji se vjeruje da je prevozio šefa Wagnera Jevgenija Prigožina.

Više čitajte >> OVDJE


Vladimir Putin
Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova – 6
Foto:
Afp


11:40 Svih deset tijela pronađenih u padu aviona koji se povezuje s prvim čovjekom Wagnera Jevgenijem Prigožinom prevezeno je na identifikaciju u četvrtak u mrtvačnicu zavoda za sudsko-medicinska ispitivanja u gradu Tveru, piše Kyiv Independent, prenoseći ruske novine prema kojima je pronađen i Prigožinov telefon na mjestu nesreće iako njegovo tijelo još nije identificirano.

11:25 Bivši šef MI6 Sir John Sawers kazao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo vjerojatno stoji iza smrti Jevgenija Prigožina.

“Svi pokazatelji upućuju na činjenicu da ga je Putin maknuo i uspostavio svoju kontrolu”, rekao je za BBC, a smatra da je vjerojatno postojao uređaj koji je iznenada srušio avion i ubio sve u njemu. 

Britanski obrambeni izvori kažu i da je ruska domaća obavještajna agencija FSB najvjerojatnije odgovorna za pad Prigožinova zrakoplova.


Vladimir Putin
Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova
Foto:
Afp


10:40 Vladimir Putin prvi se put obratio javnosti nakon vijesti o smrti Jevgenija Prigožina. Njegovo obraćanje na samitu skupine BRICS bilo je kratko i trajalo je nekoliko minuta, a govorio je o utjecaju BRICS-a na svijet i daljnjem razvoju.

Očekivano, Putin nije spomenuo Prigožina, a govorio je putem videoveze na završnoj konferenciji za novinare trodnevnog samita održanog u Johannesburgu. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov bio je na brifingu je za novinare u Johannesburgu, ali se nije obratio prisutnima.

10:25 S obzirom na to da istraga o padu nije gotova i nema službenih informacija, nagađanja i teorije o uzroku pada ne prestaju. Nakon što su se prvotno spominjali problemi s motorom i projektil zemlja-zrak, jedna je od aktualnih mogućnosti i da su putnici dobili sanduk vina koji je kasnije eksplodirao.

”Svakako je to posao iznutra. Pretpostavlja se da je bomba bila u sanduku vina”, kazao je bivši britanski obavještajac Christopher Steele za SkyNews i dodao: ”To je neka vrsta ironije za Putinova bivšeg ugostitelja.”

Više čitajte >> OVDJE


Vladimir Putin
Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova
Foto:
Afp


9:40 Istražni odbor Rusije objavio je priopćenje o nesreći, no ne spominje nikoga poimence, pa ni Jevgenija Prigožina.

“Glavni istražni odjel Istražnog odbora Ruske Federacije otvorio je kazneni predmet na temelju kaznenog djela iz članka 263. Kaznenog zakona. Riječ je o kršenju pravila sigurnosti prometa i obavljanja zračnog prometa. Prema preliminarnim podacima, poginulo je deset osoba. Na mjesto događaja izašla je očevidna ekipa. Odredit će se sva potrebna vještačenja i provesti niz istražnih radnji u cilju utvrđivanja uzroka pada zrakoplova”, objavljeno je u izvješću, piše SkyNews.

The aircraft was in level flight at 28,000 feet when it experienced an altitude upset, then descended at a high rate until data reception ceased at 19,725 feet. The graph below shows the final 32 seconds of received data from the time of deviation from cruise altitude to end of… pic.twitter.com/a47PnPaVQU

— Flightradar24 (@flightradar24) August 23, 2023

The aircraft was in level flight at 28,000 feet when it experienced an altitude upset, then descended at a high rate until data reception ceased at 19,725 feet. The graph below shows the final 32 seconds of received data from the time of deviation from cruise altitude to end of… pic.twitter.com/a47PnPaVQU

— Flightradar24 (@flightradar24) August 23, 2023

8:40 Mlažnjak za koji se vjeruje da je prevozio Jevgenija Prigožina nije pokazivao znakove problema sve do iznenadnog pada primljene visine u posljednjih 30 sekundi, pokazuju podaci praćenja leta. Ian Petchenik, koji radi za Flightradar24, rekao je za Reuters da je mlažnjak Embraer Legacy 600 napravio iznenadnu vertikalu.

Više čitajte >> OVDJE


Vladimir Putin
Regija Tver
(Foto:
Afp)


8:25 Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o padu zrakoplova koji se srušio u regiji Tver. Kako je i zašto do njega došlo, pojavljuju se razne špekulacije.

8:20 Jevgenij Prigožin

 posljednji je put viđen u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune vagnerovaca i zaustavljanja njihova marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji.

Institut za proučavanje rata u svom je izvještaju napisao da je Prigožin najvjerojatnije u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji.

Prema izvorima Instituta, ruska vojska imala je plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage. On se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi, navodi se u izvještaju, piše Kyiv Independent.

7:30 Smrt vođe Wagnerovih plaćenika bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je za Bild Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve”, rekao je Podoljak.

7:00 ”Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi Prigožinova smrt. Samo ću vam reći jedno – spremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu”, najavili su vagnerovci.

Više čitajte OVDJE.

6:30 Ruska savezna agencija za zrakoplovstvo (Rosaviacia) izvijestila je dan ranije da su u padu zrakoplova kod Moskve poginuli svi putnici i članovi posade.

Na popisu putnika koji su objavili nalaze se imena: Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandr Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev.

No ni Rosaviacia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. 

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr