UŽIVO Plenković okupio ministre: ”Ukrajini šaljemo novi paket pomoći. Rast će mirovine”

Sjednica Vlade

Piše A. Ž. / Hina,
24. kolovoza. 2023. @ 12:46

Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je Ukrajini Dan neovisnosti i najavio novi paket pomoći toj zemlji.

”Politika Vlade uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima”

Podsjetio je i da je ovoga tjedna s dvojicom ministara bio u Grčkoj: ”Još jednom smo osudili nasilje, huliganizam, izrazili žaljenje zbog smrti grčkog navijača. Ja bih rekao, u grčkim medijima, potpuno reetabilirali odnose Hrvatske i Grčke na razinu kakvu smo njegovali i nastojali uspostaviti u mandatu. Sve skupa je jako dobro primljeno.”

”Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost u pritvoru za naše državljane te brz proces, za one za koje neće biti pokrenut kazneni postupak zatražili deportaciju te naposljetku izrazili spremnost za poduzimanje svih potrebnih mjera i opreza i nadzora u slučaju da Grčka odluči naše državljane poslati u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj. Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja od strane izvršne vlasti u Grčkoj. Poštujemo neovisnost grčkih pravosudnih tijela”, istaknuo je.

”Napravili smo napor koji je primjeren skrbi i ustavnoj i zakonskoj obvezi hrvatske države da brine o svojim državljanima gdjegod da jesu. Politika Vlade je, suprotno onome što neki žele imputirati, konzistentna, jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima, ali isto tako jasne osude nasilja i huliganizma”, zaključio je Plenković.

Novi paket pomoći za Ukrajinu

”Donijet ćemo odluku o novom paketu vojne pomoći Ukrajini”, najavio je Plenković i kazao da je riječ o značajnoj donaciji koja predstavlja potporu Ukrajini. Njime će ukupna hrvatska pomoć Ukrajini iznositi oko 256 milijuna eura.

”Riječ je o značajnoj donaciji koja predstavlja potporu ukrajinskom narodu i vojsci u otporu ruskoj agresiji, koja je osim velikih razaranja i žrtava utjecala i na globalne prilike”, kazao je.

Mirovine će rasti

Osvrnuo se i na pitanje mirovina: ”Upravno vijeće HZMO-a je donijelo odluku o usklađenju. Ovo je najveće usklađivanje mirovina, one će rasti.”

I to za oko 38 eura, kazao je te dodao da je Vlada pored usklađivanja mirovina provela niz mjera da bi olakšala situaciju s povećanjem troškova: ”Proveli smo cjelovitu mriovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene. Prosječne mirovine u mandatu naše Vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle.”

Na udaru inflacije

Osvrnuo se i na inflaciju i poručio da je za smanjenje inflacije potrebno puno odgovornosti, a Vlada će nastaviti s naporima za smanjenje stope inflacije.

”Nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa. Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam posto”, kazao je Plenković.

”Donijet ćemo danas odluku koja će značiti isplatu dodatka od pet do 10 posto na plaću državnim službenicima i namještenicima i to onima koji u najvećoj mjeri nemaju dodatke”, kazao je premijer i naveo da će dodatak ostvariti gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr