Novi Crobarometar: Što se dogodilo s rejtingom HDZ-a? Pogledajte kako su građani ocijenili Milanovića i Plenkovića

by | kol 25, 2023 | Vijesti | 0 comments

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz 2023. Ne samo po temperaturama, za nama je i po aktualnostima uzavrelih mjesec dana – od HEP-a i prodaje plina, izvanredne sjednice Sabora, oluja i poplava, cijena, turističke sezone. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. kolovoza na uzorku od 989 punoljetnih građana.

HDZ je i dalje vodeći s 27,9 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je podrška HDZ-u ovaj mjesec niža, u odnosu na prošli mjesec, nije statistički značajna, međutim, ovoga ljeta HDZ ipak nije plovio na onom proljetnom valu rejtinga iznad 30 posto. SDP je na 11,5 posto potpore. Malo se ovaj mjesec odvojio od Možemo, koji je na 10,4 posto.


Crobarometar
Crobarometar – 3
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Most je četvrti s 8,7 posto. Vodećih pet stranaka završava Domovinski pokret sa 6,5 posto.


Crobarometar
Crobarometar – 5
(Foto:
DNEVNIK.hr)


IDS-u ide potpora 2,8 posto, HSU ima 2,1, HSS 1,7.


Crobarometar
Crobarometar – 1
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Socijaldemokrati Hrvatske broje 1,6, Odlučnost i pravednost također 1,6, a HNS 1,1 posto.


Crobarometar
Crobarometar – 4
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Sve ostale stranke zajedno imaju oko 7 posto potpore, dok je gotovo 17 posto neodlučnih birača.


Crobarometar
Crobarometar – 2
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Optimizam među građanima pada drugi mjesec za redom 

Optimizam među građanima pada drugi mjesec zaredom. 74 posto građana smatra da zemlja ide u lošem smjeru, 17 posto njih taj smjer smatra dobrim. Kod 9 posto ispitanih nema ni euforije, ni razočaranja.

Podrška radu Vlade najniža u posljednjih godinu dana

I optimizam i podrška radu Vlade najniži su u posljednjih godinu dana. 70 posto ispitanika ne odobrava rad premijera Plenkovića i ostalih članova. Udio građana koji njihov rad podržavaju također je u padu drugi mjesec zaredom, i iznosi 23 posto. 7 posto ispitanih nema baš jasan stav kako bi ih ocijenili.

Podrška radu predsjednika viša nego prošli mjesec

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je viša nego prethodnog mjeseca – 37 posto. Što se tiče onih koji na rad predsjednika ne gledaju blagonaklono, otprilike su na istoj razini. Njih je 55 posto. Ni pohvale ni pokude predsjednik dobija od 8 posto ispitanih.


Crobarometar
Crobarometar
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Tko je među političarima popularan, a tko baš i ne?

Predsjednik Republike Zoran Milanović i dalje je vodeći prema pozitivnom dojmu, slijede ga Tomislav Tomašević, Božo Petrov i Ivan Penava. Međutim, u prvih pet ovoga mjeseca nema premijera Plenkovića. Njega je pretekla Karolina Vidović Krišto.


Crobarometar
Crobarometar
(Foto:
DNEVNIK.hr)


Na onoj drugoj ljestvici, prema negativnom dojmu – premijer se zadržao na drugom mjestu. Iza Milorada Pupovca. Slijedi ga Gordan Jandroković, pa Peđa Grbin i Hrvoje Zekanović.


Crobarometar
Crobarometar
(Foto:
Dnevnik Nove TV)


Građani predsjednika, Vladu i Sabor ocijenili – dvojkom

Građani su se izjasnili i kako ocjenjuju rad hrvatskih institucija. Najbolje je prošao predsjednik s 2,49, Vlada je ocijenjena s ocjenom 2,15, a Sabor s 1,93. 


Crobarometar
Crobarometar
(Foto:
Dnevnik.hr)


Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi manja u odnosu na prošli mjesec – 63 posto ih kaže da bi izašlo, a 31 posto ne bi. Dvoumi se njih 6 posto.


Crobarometar
Crobarometar
(Foto:
Dnevnik Nove TV)


Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. kolovoza na 989 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr