Od sljedeće godine minimalna plaća u FBiH 1000 KM

by | kol 26, 2023 | Posao | 0 comments

Entitetski parlament je u listopadu prošle godine već usvojio Zakon o minimalnoj plaći, koja bi prema tom propisu iznosila 1000 KM.

Dugo najavljivani nacrt Zakona o minimalnoj plaći u FBiH trebao bi se naći pred parlamentarcima u rujnu, a Savez samostalnih sindikata BiH očekuje njegovo usvajanje, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH., kazala je za BHRT.

Entitetski parlament je u listopadu prošle godine već usvojio Zakon o minimalnoj plaći, koja bi prema tom propisu iznosila 1000 KM.

Nova Vlada odlučila je preispitati sve zakone koje je zatekla u proceduri, a očekivanja Selvedina Šatorovića, predsjednika SSS BiH su da će set zakona, uključujući i onaj o minimalnoj plaći, sada konačno biti usvojen.

“Dakle, trebalo bi se primjenjivati ​​od 1. siječnja 2024. godine, a što je jako bitno, u odnosu na načelni prijedlog Udruge poslodavaca da poslodavci mogu povećati plaću do 400 KM, uz olakšavanje uplate određenih doprinosa, – kaže se u priopćenju. razlika između našeg zakonskog rješenja i rješenja poslodavaca je u tome što će svaki poslodavac imati tu obvezu, neće biti prepušten na milost i nemilost”, kazao je Šatorović za BHRT.

Podsjetio je na odluku o isplati jednokratnih pomoći te da mnoge tvrtke koje nemaju sindikalne organizacije nisu isplatile pomoć radnicima, niti su morale na nju platiti porez. “Razlika između nas i njih je što mi želimo sustavno rješenje, dugoročno i koje će jamčiti provedbu, ne želimo zabunu među radnicima.

Kako je popularno nazvan “Zakon o povećanju plaća od 400 KM”, kada otvorite to zakonsko rješenje, nigdje ne vidite priču o povećanju plaća radnicima. Ostavlja mogućnost, što bi se moglo dogoditi, da dio koji dobiju u kuvertama samo legaliziraju i isplate preko računa.

Nismo imali nikakvu garanciju da poslodavci koji imaju prijavljene radnike na 1000 KM, da neće odjaviti te radnike, prijaviti ih na 600 i dići ovih 400

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr