Slom njemačkog nekretninskog tržišta: “Jurimo prema zidu vrtoglavom brzinom”

Problemi u kojoj se našla tvrtka Euroboden dobro oslikava neprilike u kojoj se našao nekretninski sektor u Njemačkoj. Riječ je o poduzeću srednje veličine s neto dobiti od 25 milijuna eura godišnje i 55 zaposlenih koje je nedavno proglasilo stečaj.

Stečajni postupak prije je objavila i kompanija Development Partner sa sjedištem u Düsseldorfu, nakon što je bankrot pogodio Centrum grupu koja je u zahtjevu navela da je pogođena ‘otrovnim trokutom’ rastućih troškova, viših kamatnih stopa i pada investicija.

Godinama su niske kamatne stope poticale globalni bum, potaknuvši interes za imovinu u Njemačkoj, koja se smatrala sigurnom i stabilnom poput same njemačke države.

Oštar porast cijena, skok troškova energije i izgradnje zaustavili su uzlet. To je dovelo niz developera u stečaj, zamrznulo poslove i gurnulo cijene naniže, što je nagnalo industriju da se za pomoć obrati kancelaru Olafu Scholzu.

‘Jurimo prema zidu vrtoglavom brzinom. Prvi developeri su pali i slijedit će ih još više’, rekao je Tillmann Peeters, stečajni odvjetnik u tvrtki FalkenSteg za Reuters.

Sudbina developera, uključujući Euroboden, promijenila se 2022. kada je Europska središnja banka počela povećavati stope, otežavajući zaduživanje i pronalaženje kupaca za projekte, prenosi tportal.

Njemačka je najveće europsko gospodarstvo i najveće tržište ulaganja u nekretnine na starom kontinentu. Sektor čini otprilike jednu petinu njemačkog gospodarskog outputa i osigurava jedno od deset radnih mjesta. Novogradnja u prvoj polovici godine gotovo je prepolovljena u odnosu na prethodne dvije godine.

Godine 2010., u ranim danima višegodišnjeg procvata, vlasnik Euroboden Stefan Hoeglmaiera je od vlade kupio oronuli nadzemni bunker u otmjenoj četvrti Münchena kako bi ga pretvorio u luksuzne stanove.

On i njegov partner Oscar Loya – zvijezda Eurosonga – uzeli su za sebe troetažni penthouse, u sklopu kojeg je glazbena soba, a zidovi WC-a ukrašeni su zlatnim listićima.

Tijekom desetljeća koje je uslijedilo, Euroboden je završio projekte s renomiranim arhitektima, ostvario desetke milijuna eura dobiti, prikupio milijune od investitora i proširio se na Berlin i dalje.

Procvat tržišta nekretnina došao je do naglog kraja prošle godine kada je uzlet kamatnih stopa zatekla mnoge u sektoru nespremne. Euroboden je u listopadu izdao upozorenje o profitu. Krajem prošle godine Hoeglmaier je stavio svoj penthouse na tržište, a Euroboden je zatvorio ured u Frankfurtu.

Krajem srpnja, Euroboden je sazvao sastanak kako bi od ulagača zatražio restrukturiranje 92 milijuna eura neotplaćenih obveznica, ali nakon što su odustali od novih uvjeta, tvrtka je nekoliko dana kasnije otkazala sastanak i podnijela zahtjev za stečaj.

‘Bilo je relativno jasno da vlasnici obveznica neće prihvatiti prijedlog’, rekao je Daniel Bauer, šef udruge kapitalnih investitora SdK koja zastupa gotovo 800 Euroboden investitora s 11 milijuna eura u obveznicama.

Osoba koja nadzire stečaj Oliver Schartl kaže da je slučaj relativno složen i u ranoj fazi.

Euroboden je cijelo vrijeme krivio pandemiju, rat u Ukrajini, inflaciju i kamatne stope – istu otrovnu mješavinu koja je teško ranila cijeloj industriji.

Nekretninski stručnjaci strahuju da bi se pad u Njemačkoj mogao pokazati dubljim od sloma 1990-ih kad je nakon pada Berlinskog zida došlo do pomame za nekretninama u istočnoj Njemačkoj.

‘Porast troškova izgradnje, prelazak s uredskog rada na rad od kuće i rastuće kamatne stope znače da će mnogi developeri pasti na koljena’, rekao je Christoph Niering, koji predsjeda krovnim tijelom za stečajne upravitelje, VID.

‘Većina ljudi nije vidjela da dolazi kriza. Sada je iznenađujuće koliko se brzo odvija.’

I zajmodavci su sporo reagirali.

Godine 2020., dok se tržište nekretnina zahuktavalo, Bundesbank je upozorila banke u zemlji, za koje su nekretnine činile oko 70 posto svih domaćih zajmova, na rizike. U kolovozu je ponovno upozorio da su cijene nekretnina i dalje prenapuhane, unatoč padu, izražavajući međutim nadu da

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr