Uskoro počinje nova školska godina, stručnjak upozorava na neke opasnosti: “Apsolutno im nije mjesto u prometu”

Poštujte znakove!

Piše DNEVNIK.hr,
02. rujna. 2023. @ 07:40

U ponedjeljak počinje školska godina. Reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić razgovarao je s Darkom Gracem iz službe za sigurnost cestovnog prometa.

Nakon ljeta, početkom rujna tradicionalno počinje i nova školska godina.

“Tih najmlađih sudionika u prometu na području cijele Hrvatske bit će oko 36 tisuća. Svakako da će policijski službenici biti maksimalno angažirani, na području svih policijskih uprava. Oni će u zonama škola vršiti nadzor brzine, ali i nepropisno parkiranje roditelja”, pojasnio je Darko Grac iz službe za sigurnost cestovnog prometa.

Ima savjete za sve one koji će se voziti oko škola. “U prvom redu da poštuju ograničenje brzine, da nepropisno ne parkiraju vozila, prilikom prelaska djece preko pješačkog prelaza obavezno ih propuste, a kad vidite djecu da stoje onda im dati znak rukom da dijete može prijeći preko kolnika”, naveo je Grac u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Vanjom Margetićem.

Broj stradavanja djece iz godine u godinu je manji, što kažu brojke? “U prvih sedam mjeseci imamo četvero poginule djece i 478 ih je teže ili lakše ozlijeđeno”, izvijestio je Grac.

“Tradicionalno ćemo održavati 20-minutna predavanja upravo za učenike prvih razreda gdje ćemo djecu educirati o pravilnom i propisnom ponašanju u prometu”, kazao je.

Veliki problem su romobili. “Za vozače romobila, zakonskom odredbom je propisano da se oni moraju kretati biciklističkom stazom, ako ih nema oni mogu koristiti i površine za pješake, ali prilikom toga moraju voditi brigu o sigurnosti samih pješaka. Apel je da obrate pažnju u zonama škola na prisutnost djece, prema potrebi zaustave vozilo, da dijete ni na koji način ne strada”, upozorio je Grac.

Komentirao je i sve češće nošenje slušalica. “Apsolutno slušalicama nije mjesto u prometu. Postoje zakonska ograničenja od kojih su pješaci izuzeti, ali svakako je preporuka da se slušalice ostave kod kuće kad se ide iz škole i u školu, da ih se ne nosi, da se maksimalna pozornost posveti prometu. Da ne bi bi zbog nepažnje stradali”; zaključio je Grac. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr