Njemačka priprema porezni paket pomoći od 32 milijarde eura

by | ruj 3, 2023 | Posao | 0 comments

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u srijedu, pokriva razdoblje od 2024. do 2028. godine, i predviđa poticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj.

Njemačka vlada priprema paket poreznih mjera vrijedan 32 milijardi eura kako bi potaknula posustalo gospodarstvo, a industrija upozorava da moraju u paket uključiti i kontrolu cijena struje.

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u srijedu, pokriva razdoblje od 2024. do 2028. godine, i predviđa poticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj, piše Reuters.

Vlada planira kompanijama omogućiti i veći porezni odbitak za rezultate iz drugih financijskih godina. Mjere su javnosti predstavljene u srijedu, na kraju tradicionalne vladine dvodnevne ‘klauzure’ u dvorcu u Mesebergu, 60 kilometara sjeverno od Berlina.

Njemačke kompanije upozorile su da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za električnu energiju. “Njemačka industrija signalizira SOS, a savezna vlada i dalje ignorira krizu”, poručili su iz kemijske industrije kojoj visoki troškovi za struju posebno teško padaju.

“Ograničavanje cijena struje je nužno je da bi se zaustavila deindustrijalizacija”, naglasila je udruga kemijske industrije VCI. Njemački kancelar Olaf Scholz bio je neodređen u odgovoru, rekavši da “vlada još razmatra pitanje osiguravanja opskrbe jeftinom strujom”.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, stagniralo je u drugom kvartalu, ne pokazujući znakove oporavka od recesije iz zimskog perioda, i učvrstilo je poziciju u skupini velikih svjetskih gospodarstava s na

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr