Tajvan se priprema za tajfun: Evakuirane tisuće ljudi, otkazani letovi i trajektne linije

stiže haikui

Piše Hina,
03. rujna. 2023. @ 08:15

Tajvan se priprema za tajfun
Tajvan se priprema za tajfun
Foto: Afp

Gotovo 3000 ljudi je evakuirano, a svi domaći letovi su otkazani, dok se Tajvan u nedjelju priprema za dolazak tajfuna Haikui koji će donijeti obilne kiše i snažne vjetrove na južnom i istočnom dijelu otoka.

Prema prognozama, Haiku će stići do planinskog i rijetko naseljenog jugoistoka Tajvana u nedjelju kasno poslijepodne. U svim gradovima na spomenutom dijelu otoka nastava je otkazana, a radnicima je dodijeljen slobodan dan.

“Građanima savjetujemo da izbjegavaju izlaske, a pogotovo izlete u planine ili na obalu” stoji u obavijesti iz ureda tajvanske predsjednice.

Tajvan će pogoditi tajfun prve ili druge kategorije, što je slabije od tajfuna Saola koji je u subotu pogodio Hong Kong i južnokinesku pokrajinu Guangdong.

Tajvanska vlada poručila je da je do sada evakuirano 2868 stanovnika, većinom na jugu i istoku zemlje.

Dvije vodeće domaće zrakoplovne kompanije, UNI Air i Mandarin Airlines, otkazale su sve letove za nedjelju, a također su otkazane trajektne linije prema okolnim otocima.

Vojska je mobilizirala vojnike i opremu kako bi pomogla pri evakuaciji stanovništva te zatim u saniranju posljedica nevremena.

Nakon što prođe preko južnog Tajvana, tajfun Haikui će krenuti prema Kini.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr