Potop u Bugarskoj i Turskoj: Broje mrtve i nestale, gradovi i otoci u vodi

Proglašeno izvanredno stanje

Piše Hina,
05. rujna. 2023. @ 22:14

Oluje na bugarskoj južnoj obali Crnog Mora odnijele su dva života, a na zapadu Turske petero ljudi je nestalo u poplavama.

Poginule su dvije osobe, a još tri osobe smatraju se nestalima, izvijestio je u utorak bugarski televizijski kanal pozivajući se na vlasti. Mnogi hoteli i kuće poplavljeni su u utorak nakon obilnih kiša, izvijestili su bugarski mediji.

Two people have been killed in the floods caused by heavy rain in Bulgaria. According to media reports, a state of emergency has been declared, and 60 people were evacuated. More signs of a climate breakdown? #Bulgaria #ClimateActionNow #climateemergency #ClimateCrisispic.twitter.com/mlq2FTb7kD

— Nopolluting (@nopolluting) September 5, 2023

Dužnosnici u gradu Carevom proglasili su izvanredno stanje nakon što se rijeka Veleka izlila iz korita. Poplavljene su ceste, neke mostove je odnijela poplava i nekoliko odmarališta je odsječeno, prema izvješćima.

— Arun Gangwar (@AG_Journalist) September 5, 2023

U ljetovalištu Sinemorec prekinuta je opskrba strujom, a manje selo Kosti evakuirano je. Vlasti u Carevom pozvale su ljude da se premjeste na više terene gdje god je to moguće.

Petero nestalih u Turskoj

Nakon obilnih kiša i poplava na zapadu Turske petero je nestalih, među njima i dijete, izvijestila je državna novinska agencija. Poplave su odnijele i bungalove u odmaralištu u zapadnoj pokrajini Kirklareli blizu granica s Grčkom i Bugarskom.

Obilne kiše pogodile su u ponedjeljak i grad Muğlu u jugozapadnoj Turskoj, a munje su uzrokovale požare na 36 lokacija, objavila je Anadolija. Agencija za upravljanje katastrofama AFAD prognozirala je oluje na zapadu i jugozapadu zemlje, upozoravajući na bujične poplave, udare munja i snažne vjetrove.

Tursku je sredinom kolovoza pogodio toplinski val. Temperature na istoku i dalje su iznad normalnih vrijednosti za ovo doba godine, dok se drugdje vrijeme stabiliziralo, priopćila je meteorološka služba.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr