Ruski pilot prebjegao u Ukrajinu i predao im helikopter: Kijev mu za nagradu dao 500.000 dolara

MAKSIM KUZMINOV

utorak, 05.9.2023. u 22:50

Foto: Profimedia

Ukrajina ima službeni popis nagrada za vojnu opremu koju ruski vojnici predaju. Za tenk, primjerice, mogu dobiti 100.000 dolara

Ruski pilot koji je prebjegao na ukrajinsku stranu te njezinoj vojsci predao helikopter Mi-8 dobit će nagradu od pola milijuna dolara, rekao je ukrajinski dužnosnik u utorak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov je na televiziji u utorak rekao da će novac biti isplaćen u ukrajinskoj valuti grivnji. Pozvao je druge pripadnike ruske vojske da slijede primjer prebjega.

Ukrajinski mediji danima izvještavaju o prebjegu 28-godišnjeg Rusa, Maksima Kuzminova.

Ukrajina ima službeni popis nagrada za vojnu opremu koju ruski vojnici predaju. Za tenk, primjerice, mogu dobiti 100.000 dolara. S druge strane, u Rusiji, bonusi se isplaćuju za zrakoplove, tenkove i drugo oružje.

Foto: east2west news

– Ukrajina je demokratska država pod vladavinom prava. Ispunjavamo vlastite obaveze i (obaveze) međunarodnog prava – rekao je Jusov.

– Stoga, još jednom ponavljam, oni Rusi koji ne žele postati ratni zločinci, molim vas, predajte se, prebjegnite na ukrajinsku stranu i obranite vlastitu čast i savjest, borite se protiv Putinova režima – dodao je.

Tajna služba uvjerila je mladića da prijeđe na ukrajinsku stranu u sklopu posebne, duge operacije.

Foto: Kirill Chubotin

Prema internetskom portalu Ukrajinska pravda, helikopter je sletio u Harkivskoj oblasti na istoku Ukrajine. Dva člana posade su ubijena. Pilot je u Ukrajini sa svojom obitelji, koja je ranije pobjegla iz Rusije.

Helikopter, za koji je rečeno da je prevozio rezervne dijelove za ruske borbene zrakoplove, također je u zemlji, izvijestila je Ukrajinska pravda.

Ukrajina se uz vojnu pomoć zapada više od 18 mjeseci brani od ruske invazije.

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr