VIDEO “Moraš bježati! Ako ostaneš, umrijet ćeš”: Strašni prozori kako voda poplavljuje ulice i potapa kuće

Deseci mrtvih

Piše Hina,
07. rujna. 2023. @ 06:57

Obilne kiše sve su poplavile
Obilne kiše sve su poplavile
Foto: Screenshot/Twitter

Broj mrtvih u nevremenu praćenom obilnim kišama u južnom Brazilu popeo se na 36, priopćile su lokalne vlasti u srijedu, dok tropski ciklon hara čitavom regijom, izlivši rijeke iz korita i poplavivši kuće.

Videozapis koji je dobio Reuters pokazuje kako nadošla voda poplavljuje ulice i potapa kuće u gradiću Mucumu, u državi Rio Grande do Sul. Obližnji gradovi kao što su Lajeado i Roca Sales također su ozbiljno pogođeni.

Dominguez Fontana, 74-godišnji radnik u pilani koji je izbjegao poplavu Mucuma, rekao je da se ništa nije moglo spasiti. “Kada je voda nadolazila, pobjegao sam na autocestu”, objasnio je. “Moraš pobjeći. Ako ostaneš tamo, umrijet ćeš”. 

The #hurricane, which was effective in the south of #Brazil, affected many cities. The #RioGrandedoSul state of #RocaSales has been hit hard by the #storm that caused massive #flooding. Flooding in #Taquari River. #ClimateEmergency #weatheralert #NEWS #disasters #rain #BREAKING pic.twitter.com/fNSgO4tqS5

— PxPx2025 (@PxPx2025) September 7, 2023

Kiša je prestala padati u utorak, ali vremenska prognoza Climatempo prognozira nove oborine u srijedu i četvrtak prije nego što pljuskovi prestanu do nedjelje. Država je i dalje u pripravnosti zbog poplava.

Poplave u Rio Grande do Sul samo su najnovije prirodne katastrofe u Brazilu. Više od 50 ljudi poginulo je ove godine u državi Sao Paulo nakon što su veliki pljuskovi izazvali klizišta i poplave.

Fierce storm brings deadly floods to Brazil 9/6 #Brazil #flooding pic.twitter.com/RtOqX4ZD9y

— EnkiSatya888 (@EnkiSatya888) September 6, 2023

Grad Petropolis iz kolonijalnog doba u blizini Rio de Janeira i države Bahia pretrpio je sličnu katastrofu, kao i Santa Catarina, država u susjedstvu Rio Grande do Sula.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je razgovarao s guvernerom Rio Grande do Sul Eduardom Leiteom kako bi ponudio punu podršku savezne vlade.

Lula je poslao dva ministra da nadgledaju napore potrage i spašavanja i rekao je da će potpredsjednik Geraldo Alckmin također biti “u pripravnosti” kako bi otputovao u tu teško pogođenu državu kojoj živi oko 11 milijuna ljudi.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr