Nova zabrana u školama razljutila vjernike: Otac prijetio smrću ravnatelju, pozvan na sud

pravila odijevanja

Piše Hina,
08. rujna. 2023. @ 18:27

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Getty Images

Francuski sud pozabavit će se krajem listopada slučajem oca uhićenog u petak u središnjoj Francuskoj nakon što je prijetio ubojstvom ravnatelju koji je odbio pristup srednjoj školi njegovoj kćeri odjevenoj u abaju, odjevni predmet zabranjen u školama u ime sekularizma.

Muškarac je najprije stavljen u pritvor u Clermont-Ferrandu u petak, a potom je pušten i sudit će mu se krajem listopada za kazneno djelo “prijetnje s ciljem zastrašivanja osobe odgovorne za izvršavanje javne službe”, rekla je tužiteljica u tom gradu.

Pojasnila je da je muškarac navodno prijetio da će ravnatelju prerezati grkljan, kazala je Dominique Puechmaille.

Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama.

Ministar obrazovanja Gabriel Attal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje, nego i sličnu odjeću koju nose muškarci.

Odluku je utemeljio na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj koja njeguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države.

Najnoviji slučaj dogodilo se u četvrtak ujutro. Učenica srednje škole odjevena u abaju pojavila se u srednjoj školi Ambroise-Brugière u Clermont-Ferrandu, pa joj je odbijen ulazak u ustanovu nakon što je odbila skinuti je.

Nešto kasnije, njezin otac nazvao je školu i uputio prijetnje smrću.

“To su iznimno šokantne prijetnje”, rekao je ministar obrazovanja, rekavši da će ravnatelj imati “stalnu potporu u smislu sigurnosti: nacionalna policija bit će uz njega”, kao i pravnu potporu.

Prijetnje smrću obrazovanom kadru ozbiljno se uzimaju u Francuskoj nakon ubojstva krajem 2020. profesora povijest i geografije Samuel Patyja kojega je ubio čečenski džihadist (18) koji mu je zamjerio što je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr