BMW odustaje od kontroverzne pretplate na grijana sjedala

Kupci su negativno reagirali na činjenicu da moraju platiti dodatnu opremu, pa potom dodatno plaćati pretplatu za njezino korištenje. Iz BMW-a sada kažu da će problematičnu praksu ukinuti

Mnogo je negativnih reakcija u javnosti prošle godine izazvala odluka BMW-a da počnu naplaćivati pretplatu na razne dodatke u svojim novim automobilima. Ideja im je bila korisnicima prodati bogato opremljene automobile, a potom ih “navući” na mjesečnu pretplatu, u sklopu koje bi plaćali razne opcije.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Kritike su bile presnažne

Najčešće su se po medijima tako pojavljivale kritike pretplate za grijana sjedala, ali bilo je tu još drugih naplatnih opcija. BMW je naplaćivao korištenje ugrađenog dashcama, automatsko paljenje i gašenje dugih svjetala, grijanje kola upravljača ili (jedino donekle opravdano) korištenje sustava poluautonomne vožnje. Cijene pretplata bile su od desetak, pa sve do pedesetak dolara (grijana sjedala trebalo je platiti, recimo, 18 dolara mjesečno) a višegodišnjom se pretplatom moglo ponešto i uštedjeti.

Međutim, nezadovoljstvo kupaca bilo je preveliko, što je sada dovelo do promjene poslovne politike. U razgovoru za portal Autocar, član uprave BMW-a za prodaju i marketing Pieter Nota potvrdio je da oni više neće tražiti dodatno plaćanje za funkcije koje su već ugrađene u automobile. Kontroverzna praksa nije dobro “sjela” kupcima, koji su imali osjećaj da moraju za istu stvar platiti dvostruko. Iako su u bavarskoj kompaniji to tumačili kao “pružanje dodatnih usluga uz mogućnost naknadne aktivacije”, tržište taj narativ nije prihvatilo. Grijana sjedala i drugi dodaci sada se ugrađuju i aktiviraju samo u tvornici, ako ih kupac prilikom narudžbe vozila odabere.

BMW, pak, ne odustaje od dodatne naplate baš svega. Softverske usluge koje zahtijevaju preuzimanje dodatnih značajki (primjerice sustava za automatsko parkiranje) dobro su prihvaćene, a kupcima je prihvatljivo platiti za njihovu naknadnu kupovinu. Na to će se, kaže Nota, u BMW-u od sada fokusirati.

Više o temi

Izvor:Bug.hr