Euforična proslava: Svjetleći padobranci i demonstracija borbene spremnosti

Na sjevernokorejski način

Piše DNEVNIK.hr,
09. rujna. 2023. @ 21:05

Sjeverna Koreja nastavlja u revijalnom tonu. Nakon euforičnog porinuća podmornice koja može ispaljivati nuklearne projektile, u subotu stižu još euforičnije snimke. Proslavljena je godišnjica osnutka te države, koja nakon 75 godina opstaje u 21. stoljeću kao politički oksimoron – komunistička monarhija.

U pratnji kćeri, treći izdanak dinastije Kim zauzima VIP mjesta na Trgu nazvanom po njegovom djedu, Kim Il Sungu. Prije 75 godina djed je kao štićenik daleke Moskve proglašen čelnikom komunističke, u građanskom ratu stvorene Sjeverne Koreje.

Posebna atrakcija spektakla na sjevernokorejski način bili su svijetleći padobranci.

Ovo je parada paravojnih jedinica. U zemlji od 26 milijuna ljudi, njih oko šest milijuna pripadnici su Radničko-seljačke Crvene garde. Demonstracije borbene spremnosti jedna su od omiljenih masovnih aktivnosti režima u Pjongjangu.

“Demonstriramo dostojanstvo i nacionalnu moć cijelome svijetu. Na ovaj praznik iznimno smo sretni. Ja sam puna ponosa i samopouzdanja kao građanka ove zemlje koja ima velike vođe iz generacije u generaciju”, poručila je Kim Jong A, stanovnica Pjongjanga.

Vjerojatno najizoliranija zemlja u ostatku svijeta nema mnogo saveznika, ali oni koje ima jaki su: Kina i Rusija.

Prema američkim obavještajnim izvorima, do kraja mjeseca Kim JongUn trebao bi putovati u obližnji Vladivostok na sastanak s Vladimirom Putinom. Navodna tema sastanka: prodaja sjevernokorejskog streljiva Rusiji za rat u Ukrajini.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr