Stiglo alarmantno upozorenje: ‘Povećan je rizik od bakterija koje jedu meso…’

S porastom temperatura u vodama diljem Sjedinjenih Američkih Država i početkom sezone uragana i poplava, američke zdravstvene službe upozoravaju na povećan rizik od infekcija bakterijama koje jedu meso.

Prema zdravstvenom upozorenju Centra za kontrolu bolesti SAD-a (CDC) od 1. rujna, dvanaest vrsta bakterija Vibrio uzrokuje procijenjenih 80.000 takvih bolesti svake godine. Jedna posebna vrsta bakterije, Vibrio vulnificus, može uzrokovati životno opasne “infekcije koje jedu meso”. Svake godine prijavljuje se oko 150 do 200 takvih infekcija, a otprilike jedna od pet zaraženih osoba umre, ponekad već dan ili dva nakon što se razboli, kako je navedeno u priopćenju CDC-a.

Bakterije Vibrio prosperiraju u toplijim vodama, posebno tijekom ljetnih mjeseci i za vrijeme uragana. Infekcije su uglavnom zabilježene na obalama Meksičkog zaljeva u SAD-u. Infekcije na istočnoj obali SAD-a povećale su se osam puta od 1988. do 2018. i pomakle se prema obali za otprilike 50 kilometara godišnje. Connecticut, New York i Sjeverna Karolina sada su svjedočile teškim i fatalnim infekcijama.

Većina ljudi zaražena je konzumacijom sirove ili nedovoljno termički obrađene školjke, posebno kamenice, upozorava CDC. Međutim, neki ljudi zaraženi su kada se otvorena rana izloži bakteriji. Obalne poplave, uragani i naleti oluja mogu prisiliti priobalne vode da se prošire unutra, čime se izlažu ljudi koji su izloženi ovim vodama povećanom riziku od vibrio infekcija. Osobe s osnovnim zdravstvenim problemima, poput bolesti jetre, dijabetesa i stanja koja kompromitiraju imunološki sustav, spadaju u skupinu s većim rizikom od infekcije, piše Medicalxpress, a prenosi N1.

CDC potiče liječnike da razmotre V. vulnificus kao mogući uzrok inficiranih rana izloženih priobalnim vodama, posebno u blizini Meksičkog zaljeva ili istočne obale, te tijekom razdoblja s toplijim morskim temperaturama. Ako se sumnja na infekciju s V. vulnificusom, preporučuje se brzo liječenje doksi

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr