Crna Gora i Srbija najavljuju zajedničke projekte

Izgradnja autoceste i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar u fokusu.

Bolja infrastrukturna povezanost Crne Gore i Srbije izgradnjom autoceste i rekonstrukcijom pruge Beograd-Bar doprinijet će unapređenju gospodarske suradnje dviju zemalja, ali i većoj atraktivnosti i valorizaciji potencijala luka Bar u obostranom interesu.

Ocijenjeno je to na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nine Drakić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića i privrednika s ministrom unutarnje i vanjske trgovine u Vladi Srbije Tomislavom Momirovićem.

Važno partnerstvo
Sugovornici su istaknuli i mogućnostri zajedničkih nastupa na trećim tržištima. Drakić je naveo da je Srbija važan vanjskotrgovinski partner Crne Gore.

“Kao predstavnici privrede, želimo da dodatno unaprijedimo izvoz crnogorskih proizvoda na srpsko tržište. U tom smislu PKCG provodi različite promotivne aktivnosti, a između ostalog sudjelujemo na značajnom broju sajmova koji se organiziraju u Srbiji, među kojima je i najveći u Novom Sadu”, rekao je Drakić.

Posebno je ukazao na izazov nepostojanja izravnog platnog prometa između dviju zemalja, što poskupljuje suradnju tvrtki iz Srbije i Crne Gore. Momirović je naveo da je Crna Gora za Srbiju izuzetno važan strateški ekonomski partner.

“Naša gospodarstva su kompatibilna, turistički promet funkcionira, velika je robna razmjena i plasman proizvoda, što stvara gospodarski ciklus u kojem svi profitiraju. Osnovna poruka politike Vlade Srbije je da se ukloni što više barijera kako bi privreda mogla slobodno da posluje”, rekao je Momirović. Momirović je najavio značajne energetske projekte vrijedne više od milijardu eura, za čiju je realizaciju dobrodošla podrška cijele regije, ali i crnogorskih kompanija.

Dobra suradnja
Đurović je posebno istakao važan doprinos PKCG privrednoj saradnji dviju zemalja, posebno kroz partnerstvo sa kolegama iz PK Srbije.

“PKCG je važna institucija za crnogorsku privredu, sa dugogodišnjom tradicijom, i mislim da je pravo

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr