Fantastična godina za banke u Srbiji, dobit gotovo udvostručena

Banke su u prvom polugodištu ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja od 607 milijuna eura, pa je rast u 2023. godini 91,5 posto.

Bankarski sektor u Srbiji u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvario je neto dobit prije oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 milijuna eura, objavio je portal Danasa. Banke su u prvom polugodištu prošle godine ostvarile dobit prije oporezivanja od 317 milijuna eura, pa je rast u 2023. godini 91,5 posto.

Prihodi od kamata
Banke su prošle godine u 12 mjeseci zaradile 742,4 milijuna eura, što je rekordna dobit banaka u Srbiji. U strukturi rezultata, kao i svih prethodnih godina, dominiraju neto prihodi od kamata i naknada.

Na rast neto prihoda od kamata uvelike je utjecalo povećanje referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke i Narodne banke Srbije (NBS) zbog borbe protiv inflacije. “Na položeni višak likvidnosti i obrnute repo transakcije, kojima se privremeno povlači višak dinarske likvidnosti radi suzbijanja inflatornih pritisaka, NBS bankama plaća kamatu. Po toj osnovi 30 posto međugodišnjeg rasta neto kamatnog prihoda bankarstva sektora ostvarena je u prvih šest mjeseci 2023. godine”, navode iz NBS.

Iako središnja banka nije izrijekom navela koliko je bankama platila na ime kamata temeljem repo aukcija, iz izvješća o tim aukcijama vidljivo je da su banke u prvih šest mjeseci zaradile oko 90 milijuna eura, kupujući jednotjedni vrijednosni papiri NBS.

Osim neto prihoda od kamata, strukturi neto rezultata doprinose i neto prihodi od provizija i naknada koji su, s obzirom na učinke mjera NBS-a u kolovozu 2022. godine, zabilježili blagi rast, što je najvećim dijelom posljedica kontinuirani rast obujma transakcija, prvenstveno kroz suvremene načine plaćanja – bezgotovinsko poslovanje i plaćanje putem interneta.

NBS je u kolovozu 2022. dao preporuku bankama koje su od 1. siječnja 2021. povećale naknade za usluge platnog prometa građanima, u idućoj godini, počevši od 1. rujna 2022., te naknade smanje za 30 posto ili se vrate na razinu prije povećati.

Najveća poslovna banka u Srbiji, Intesa, prema polugodišnjim izvještajima o poslovanju, u prvom polugodištu ove godine ostvarila je rast neto dobiti (nakon oporezivanja) za čak 89 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Polugodišnja neto dobit te banke u Srbiji iznosila je 101,8 milijuna eura u odnosu na 53,7 milijuna u prvom polugodištu prošle godine, a prvenstveno je posljedica rasta neto prihoda od kamata od 60 posto.

Neto dobit Raiffeisen banke u Srbiji za prvih šest mjeseci porasla je s prošlogodišnjih 40 milijuna eura na 95 milijuna eura ove godine, uz rast neto prihoda od kamata za 123 posto. UniCredit banka također je udvostručila neto dobit u prvom polugodištu sa 36 na 79 milijuna eura uz rast net

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr