Podignuta optužnica protiv Bidenova sina: Mogao bi u zatvor na 10 godina

Povijesna optužnica

Piše M.M.,
14. rujna. 2023. @ 21:32

Savezni tužitelji podigli su optužnicu protiv Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena, po tri točke zbog posjedovanja oružja tijekom upotrebe narkotika, pokazuju sudski dokumenti.

Hunter Biden je u četvrtak optužen na saveznom sudu u Delawareu po tri točke povezane s posjedovanjem oružja tijekom upotrebe narkotika. Dvije točke optužnice povezane su s njegovom izjavom u obrascu prilikom kupovine oružja u kojem je napisao da nije koristio ilegalne droge kada je kupio revolver u listopadu 2018. Treća točka navodi da je posjedovao vatreno oružje dok je koristio narkotike.

U optužnici se navodi da je Biden potvrdio na federalno propisanom obrascu da nije bio nezakoniti korisnik i ovisan o bilo kakvom stimulansu, narkotiku ili bilo kojoj drugoj kontroliranoj supstanci, dok je zapravo, kao što je znao, ta izjava bila lažna, piše NBC.

Dvije točke predviđaju maksimalnu zatvorsku kaznu od 10 godina, dok treća ima maksimalnu kaznu od pet godina.

Povijesna optužnica protiv sina sadašnjeg predsjednika uslijedila je nakon što je nagodba o priznanju krivnje koja je mogla okončati višegodišnju istragu propala baš u trenutku kada su republikanci u Zastupničkom domu pokrenuli istragu o opozivu u pokušaju da traže bankovne podatke i druge dokumente od predsjednika i njegova sina.

Slučaj nadzire posebni tužitelj David Weiss, koji je također vodio istragu. Weiss je imenovan od strane Donalda Trumpa, a zadržan je na mjestu državnog odvjetnika SAD-a za Delaware zbog osjetljive i jedinstvene prirode istrage o predsjednikovom sinu koju provodi Ministarstvo pravosuđa. 

Weissova istraga otvorena je 2018., godinu dana prije nego što je Joe Biden najavio svoju kandidaturu za predsjednika, prema izvoru upoznatom s istragom, i usredotočila se na financije mlađeg Bidena.

Sporazum o priznanju krivnje počeo je propadati nakon što je sutkinja koja je vodila slučaj otvorila dodatna pitanja. “Sporazumi nisu jednostavni i sadrže neke netipične odredbe”, primijetila je američka okružna sutkinja Maryellen Noreika.

Tužitelji su rekli da odredba u sporazumu o preusmjeravanju neće zaštititi Bidena od drugih optužbi, dok su njegovi odvjetnici rekli da hoće. Noreika je zatražila od obje strane

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr