Srpska folkerica obradila hit Tereze Kesovije, Hrvati joj poručili: ‘Ne možeš to na ekavici’

Foto: Instagram/Tonci Plazibat/ CROPIX

Autor: I.D.

Srpska pjevačica Katarina Ostojić Kaya prije mjesec dana snimala je spot u Dubrovniku za obradu poznate pjesme Tereze Kesovije, “Moja posljednja i prva ljubavi”.

Nakon što je spot objavljen, Kaya je dobila komplimente za vokalne sposobnosti, ali i loše komentare Hrvata koji su srpskoj pjevačici poručili da nije trebala pjevati ovaj hit na ekavici.

‘Poštuj pjevačicu i narod’

“Ako već snimaš obradu, onda to snimi u originalu”, “Ne možeš ga pjevati na ekavici ako je original ijekavica”, “Ovo je prevelik zalogaj za tebe”, “Užas, malo je reći užas!”, “Nijedna nota ne ide uz tebe”, “Poštuj pjevačicu i narod i pjevaj kako se pjeva ako već uzimaš tuđe”,  samo su neki od komentara koji se nalaze ispod Kayinog spota na YouTubeu, TikToku i Instagramu.

Kako pišu srpski mediji, pjevačica je platila autorska prava za ovu pjesmu Tereze Kesovije, koju je napisao Kemal Monteno. Zbog papirologije, autorstva, snimanja pjesme i spota pjevačica je putovala u Hrvatsku, a dozvolu da pjesmu otpjeva na ekavici imala je, navodno, i u pisanoj formi.

‘Velika je hrabrost bila obraditi ovaj hit’

“Ja sam prilikom plaćanja autorskih prava odmah pitala moram li pjevati u originalnoj izvedbi, na ijekavici, i rekli su mi da ne moram! Ja sam Srpkinja i normalno je da ću pjesme, bile one bosanske, hrvatske, crnogorske, pjevati na ekavici! Ako netko s tim ima problem, ne mora slušati”, poručila je Kaya za srpske medije.

“Nema sumnje da se podigla velika prašina oko toga da ‘netko dira u svetinju’ i je li trebalo pjevati na ijekavici ili ekavici, ali ja se neću baviti time. Pjesma je ljubavna, jedna od najljepših s ovih prostora i nastala je u neka mnogo sretnija vremena, tako da ću se ja fokusirati na ljubav, sreću i, naravno, muziku, jer je to ovdje jedino važno!

Veliki Kemal Monteno napisao je ovu pjesmu za jedan od najraskošnijih vokala svih vremena Terezu Kesoviju, koja ju je svojom interpretacijom učinila ogromnom u svakom smislu, posebno pjevački izuzetno izazovnom. Velika je hrabrost bila obraditi ovaj hit u bilo kojem aranžmanu.

Oprostite mi što sam se usudila, i to vrlo svedeno, samo uz maestralno odsviran klavir da je prepjevam! Dala sam joj svoj pečat u vidu ukrasa i emocije, i mislim da savršeniju emociju od ove koju sam dala nisam dala nikada do sada”, zaključila je Kaya.

Autor:I.D.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr