Mrtve svinje nisu ležale vani samo na jednom mjestu, tvrde ogorčeno Slavonci: ”To ne može razumjeti ministrica koja je iz Metkovića, to može razumjeti čovjek koji je sa sela”

Svinjska kuga

Mrtve svinje nisu ležale vani samo na jednom mjestu, tvrde ogorčeno Slavonci: ”To ne može razumjeti ministrica koja je iz Metkovića, to može razumjeti čovjek koji je sa sela”

Piše DNEVNIK.hr,
17. rujna. 2023. @ 19:12

Uznemirujući prizori iz Andrijaševaca, gdje su mrtve svinje nakon eutanazije ostavljene uz cestu, izazvali su brojne reakcije. Užasnuti uzgajivači svinja traže smjenu ministrice poljoprivrede.

Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ljutit je i razočaran zbog toga što su u Andrijaševcima mrtve svinje nakon eutanazije ostavljene uz cestu te traži smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

“Mi svinjogojci zahtijevamo smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, zahtijevamo smjenu ravnateljice za veterinarstvo Tatjane Karačić. Ako ne dođe do tih smjena, mi svinjogojci smo spremni izaći na prosvjede na ulicu“, rekao je Golubović.

Predlagao je, kaže, da se angažira vojska koja bi pomagala u izvlačenju stoke i uklanjanju leševa: ”Mene su stalno prozivali iz Ministarstva poljoprivrede kako širim paniku, dajem dezinformacije ljudima kako stvaram cirkus. Međutim, sada se konačno pokazala istina, nakon 80 i nešto dana istina je isplivala u Andrijaševcima kako se to radi i odrađuje.”

Ministrica je u nedjelju priopćila da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja, ali i da će Vlada nadoknaditi štetu i pomoći u oporavku novog uzgoja.

”Ako se već uzima, radi analiza – od svake analize se napravi nalaz i dostavi nalaz pa tako je trebalo i nama”, kazala je Željka Matić.

Svinje su usmrćene 28. srpnja i odšteta joj je, dodaje, isplaćena.

”Vjerujte, ovo što je bilo u Andrijaševcima – razlika kod nas je samo što se imalo izlaz odostraga, što su te svinje vučene odostraga, isto je tako bilo krvi. To ne može razumjeti ministrica koja je iz Metkovića, to može razumjeti čovjek koji je sa sela”, kazala je Matić.

Ministrica poručuje da nitko ne želi uništiti Slavoniju. Zbog afričke svinjske kuge do sada je eutanazirano oko 17.000 svinja.

Zbog eutanaziranja svinja je usred manifestacije Vinkovačkih jeseni osvanuo transparent “Eutanazirajte HDZ”. Nezavisni vijećnik Goran Kajkić je za Dnevnik Nove TV potvrdio da stoji iza njegova postavljanja te da je na taj način želio poslati političku poruku.

I svečani mimohod kroz grad prošao je u znaku afričke svinjske kuge. Satiričnim bećarcima Slavonci su opjevali svoje probleme, a svinje su uvrstili i u svoje koreografije.

Zbog mjera kojima se nastoji suzbiti širenje bolesti, program Vinkovačkih jeseni izmijenjen je u posljednji tren. Naime, odlučeno je da prvi put na manifestaciji nije dopušten nastup konjanika i svatovskih zaprega, pa su gradom prošle samo folklorne skupine.

“To nas izuzetno žalosti. Gdje je Slavonija? Gdje su nestale njive, šume, a sada i svinje i konji?”, rekla je iz Antonija Voćanec iz KUD-a Slavko Mađer Cerić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr