Bijeg iz zone komfora i usavršavanje – Koliki je napor zaista potreban?

https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-sitting-waiting-room_10038378.htm

U današnjem dinamičnom poslovnom svijetu postavlja se ključno pitanje – koliko smo spremni izaći iz svoje zone komfora kako bismo ostvarili poslovni napredak? Zone udobnosti su mjesta gdje se osjećamo sigurno i opušteno, gdje rutina vlada našom svakodnevicom. No, to su i mjesta gdje često ostajemo na istom mjestu, ne napredujemo i ne ostvarujemo svoje potencijale. U ovom ćemo tekstu dublje istražiti koliko je doista truda potrebno za napuštanje ove zone i postizanje istinskog poslovnog uspjeha.

Otkrijte kako prepoznati svoju zonu udobnosti

Prvi korak u prevladavanju sigurnih točaka je njihovo prepoznavanje i razumijevanje. Razmislite o svojim trenutnim obavezama na poslu i postavite si nekoliko jednostavnih pitanja. Koje zadatke rado obavljate? Od kojih vam je neugodno? U kojima uživate, a u kojima ne? Koje ste zadatke uspješno savladali, a od kojih zazirete? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da shvatite svoju zonu udobnosti i počnete tražiti učinkovite načine za izlazak iz nje. Iza sigurne zone je zona rasta i tek kada se oslobodite straha od nepoznatog, moći ćete nesmetano napredovati na svakom polju.

Postavite nove ciljeve

Nakon što shvatite što vas muči u vezi s vašim poslom i situacijom s kojom se svakodnevno susrećete na poslu, moći ćete krenuti dalje postavljajući si nove ciljeve. U redu je da budu ambiciozni, ali ne zaboravite da trebaju biti realni i ostvarivi. Ako ste zainteresirani za aktuelni oglasi za posao, postoji mnogo opcija u regiji. Bilo da se radi o promaknuću i novoj poziciji ili upravljanju novim projektom i stjecanju novih vještina, jasni ciljevi motivirat će vas da izađete iz svoje zone udobnosti. Nova poslovna prilika može biti upravo prilika koju ste čekali.

https://www.freepik.com/free-photo/hiring-waitress_5399307.htm

Dajte si priliku za učenje

Što god radili i koliko god godina imali, nikad nije dobra ideja prestati se usavršavati i učiti nove stvari. Potražite prilike za profesionalni razvoj, kao što su radionice, seminari i uvijek ažurni online tečajevi. Istraživanje nepoznatog teritorija u početku može biti zastrašujuće, ali uz pravu motivaciju sasvim je sigurno da ćete lako prebroditi početnu nelagodu. Ne zaboravite da će se stečeno znanje i veštine pokazati neprocjenjivima u poboljšanju vaše stručnosti i samopouzdanja. Prilika za učenje ima na svakom koraku pa ih pokušajte iskoristiti što je više moguće.

Zatraži povratnu informaciju

Povratna informacija je neophodna ako želite rasti u poslovnom svijetu. Pokušajte prihvatiti konstruktivnu kritiku i tražite povratnu informaciju od svog šefa, kolega ili nadređenog. Ti vam ljudi mogu pružiti vrijedne smjernice, ohrabrenje i vlastita iskustva, pomažući vam da krenete u novim smjerovima. Mišljenje druge osobe može vam dati potpuno novi uvid i pomoći vam da stvari vidite jasnije. Kombinacija osobnog znanja i iskustva s povratnim informacijama može vam omogućiti stvaranje boljih poslovnih poteza. Ako donosite informirane odluke, nema razloga za neuspjeh u bilo kojem poslovnom području.

Korisni poslovni linkovi

Što se tiče poslovnih kontakata i umrežavanja, vjerojatno znate da je važno njegovati veze izvan kruga poslovnih kolega. Ne zaboravite da je svrha umrežavanja proširiti perspektive i stjecanje znanja od drugih zaposlenika koji rade na različitim radnim mjestima i u različitim tvrtkama. Pokušajte se povezati s ljudima koji su u istoj situaciji kao i vi kako biste dobili ideje i povratne informacije koje vam mogu pomoći u daljnjem razvoju. Ako se ne snalazite dobro u društvenim situacijama, neformalna poslovna večera ili razgovor može vam pomoći da se lakše uklopite u tim.

Prihvatite neuspjeh

Strah od neuspjeha često nas drži u zoni komfora. Međutim, neuspjeh je dio razvoja svakog poslovnog čovjeka. Prihvatite to kao priliku da proširite svoje horizonte, prilagodite se i poboljšate. Ne gledajte na neuspjehe kao na poraze, već kao na smjernice za uspjeh. Njegujte pozitivan način razmišljanja i vjerujte u svoju sposobnost da se suočite s izazovima koje ćete svladati i na kraju uspjeti u svojim namjerama. Ostanite usredotočeni na svoje ciljeve i pokušajte učiniti sve što smatrate potrebnim da bi unapredili svoju karijeru

Napuštanje zone komfora može biti teško, ali i neophodno ako si želite dati priliku u poslovnom svijetu.