FOTO Barry ide na aukciju: Izuzetno dobro je očuvan, mogao bi premašiti milijun eura

Vrtoglavi iznos

Piše B. Lu.,
18. rujna. 2023. @ 23:34

Neobično dobro očuvan kostur dinosaura, Camptosaurusa poznatog kao Barry, koji potječe iz kasnog jurskog razdoblja prije nekih 150 milijuna godina, idući će mjesec ići na prodaju u Parizu.

Gotovo cijeli kostur dinosaura bit će prodan na aukciji u Parizu sljedećeg mjeseca. Camptosaurus star 150 milijuna godina otkriven je 1990-ih u američkoj saveznoj državi Wyoming. Nazvan je Barry po Barryju Jamesu, paleontologu koji ga je pronašao. Stručnjaci kažu da je kostur “izuzetno dobro očuvan“.

Očekuje se da će postići do 1,2 milijuna eura na aukciji u hotelu Drouot 20. listopada. Barry potječe iz kasnog jurskog razdoblja i visok je 2,1 m i dugačak 5 m. Alexandre Giquello, iz aukcijske kuće Hotel Drouot, rekao je da je neobično vidjeti tako netaknut kostur dinosaura, prenosi BBC.

Lubanja je gotova 90%, a ostatak dinosaura 80%”, rekao je. Prodaja fosila dinosaura je rijetka, a svake godine u svijetu se odvija samo mali broj fosila dinosaura, iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga što će primjerci dospjeti u privatne ruke.

U travnju je Tyrannosaurus rex prvi put prodan na dražbi u Europi. Profesor Steve Brusatte, stručnjak za dinosaure sa Sveučilišta u Edinburghu, tada je rekao da je zabrinut da bi kosturi, koji su “znanstveno vrlo vrijedni”, mogli “nestati u trezorima privatnih kolekcionara.”

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr