Bili su legende regionalne glazbe: Njihov gubitak oplakuje se i nakon gotovo 40 godina

Foto: Instagram

Autor: Dnevno.hr/F. P.

Rijetko koje regionalno glazbeno ime privlači toliku pozornost kao Crvena Jabuka. No ovaj legendarni bosanski sastav nije uvijek imao istu postavu kao i danas – za njih se sve promijenilo prije 37 godina.

Naime, na današnji dan te kobne 1986. godine svoj život tragično su izgubili basist i pjevač grupe.

Aljoša Buha i Dražen Ričl Zijo tada su u jednom automobilu putovali na koncert u Mostaru, dok su ostali članovi išli zasebnim vozilom. Njihov ‘fićo’, za čijim volanom je sjedio Zlatan Arslanagić, zabio se u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Basist Aljoša poginuo je na licu mjesta, dok je pjevač Dražen dva tjedna kasnije podlegao zadobivenim ozljedama glave. Novim pjevačem imenovan je Dražen Žerić Žera, koji je o ovoj stravičnoj nesreći svojedobno i progovorio.

Nesreća ih je zavila u crno

“To je bio težak dan… mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, tek je oko pola 8 navečer došla policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku i kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i s nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri tisuće ljudi,” izjavio je Žera za domaće medije.

‘Nije ovo očekivao od bivšeg kolege’ Žeru pogodile optužbe oko Crvene Jabuke: ‘On je emotivac’

Ova nesreća je glazbenu scenu, kao i preostale članove skupine, zavila u crno. Gubitak ovih talentiranih glazbenika oplakuje se i gotovo četiri desetljeća kasnije, a na mjestu pogibije kod Jablanice u BiH 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

“Svaki dan su tu. U svakom koncertu… i nakon toliko godina. Dječački san je prekinut, ali, evo, još traje kroz pjesme. Ja ne dam da stane, da se ugase sjećanja na njih dvojicu. Publika je najzaslužnija za pjesmu koja je izdržala i mržnju i laž i sve ovo oko nas… Hvala im. Naravno da bi bila Jabuka kao i danas da su živi… Oni su tu zauvijek. Svi smo mi duhovi Sarajeva,” zaključio je Žera.

Autor:Dnevno.hr/F. P.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr