“Danas nastupa apsolutna zastara u slučaju zloglasnog Ivora Ivaniševića”

Prijatelji životinja upozoravaju

Piše B. Lu./Hina,
21. rujna. 2023. @ 10:35

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Getty Images

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je da danas nastupa apsolutna zastara u slučaju Ivora Ivaniševića osuđenog zbog spolnog zlostavljanja pasa, izrazivši nadu da je hrvatsko pravosuđe iz toga nešto naučilo i da više neće na tako “sramotan i ozbiljan” način zakazati pravda.

“Danas nastupa apsolutna zastara u slučaju ‘zloglasnog’ Ivora Ivaniševića, koji je tijekom šest godina silovao svoja dva psa, od kojih je ženka umrla, a širenjem fotografija i snimaka zlostavljanja po internetu poticao je istomišljenike na ista zlodjela”, priopćila je u četvrtak udruga.

Tim povodom uputili su dopis srodnim organizacijama za zaštitu životinja i vodećim medijima u Belgiji kako bi ih obavijestili “da među njima živi na slobodi osoba koja je u Hrvatskoj dvaput nepravomoćna osuđena za stravičan zločin prema psima“.

U dopisu su naveli kako očekuju da je hrvatsko pravosuđe iz toga nešto naučilo i da se više nikada neće dogoditi da pravda zakaže na tako ozbiljan i sramotan način. Nadu im daje najava izmjena Kaznenog zakona po kojima će se povećati maksimalne kazne za mučenje i ubijanje životinja, a time i rok za zastaru, te će se napuštanje životinja napokon sankcionirati kaznom zatvora.

Ivanišević je bivši zaposlenik Europskog parlamenta i član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije za kojim je hrvatski sud izdao tjeralicu. Uhićen je u svibnju ove godine u Njemačkoj, a belgijska vlast ga nije izručila hrvatskom pravosuđu.

U rujnu 2021. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u odsutnosti je nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjena nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti. Na ponovljenom suđenju ove godine ponovno je osuđen na maksimalnu kaznu od godine dana zatvora.

Udruga ističe kako je “užasavajuće” što je Ivanišević sada slobodan, te bez kazne može nastaviti u inozemstvu raditi “gnjusne” zločine i raspačavati pornografski sadržaj sa životinjama. Predlažu da se za spolno zlostavljanje životinja i distribuiranje materijala s takvim sadržajem propiše kazna zatvora do pet godina.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr