VIDEO Pogođen stožer ruske mornarice na Krimu: “U tijeku je kibernetički napad bez presedana”

  • Snažna eksplozija odjeknula je u petak u Sevastopolju na poluotoku Krimu

  • Sjedište Crnomorske flote gotovo je uništeno 

  • Jedna osoba poginula

  • Ukrajina je preuzela odgovornost za napad 
     

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

16:40 Ukrajina je priznala da stoji iza napada na Sevastopolj. 

16:29 U tijeku je kibernetički napad ‘bez presedana’ na Krim nakon što je pogođen stožer crnomorske flote, javlja Sky News. “Traje kibernetički napad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga”, napisao je Oleg Kryuchkov, savjetnik ruskog guvernera regije, na Telegramu. Detektiramo prekide u internetu na poluotoku”, dodao je. Sve službe rade na otklanjanju prijetnje.

16:07 Rusija planira veliko povećanje potrošnje za obranu u 2024. koja će činiti 6% bruto domaćeg proizvoda u 2024., u odnosu na 3.9% u 2023. i 2.7% u 2021., piše Sky News. 

16:04 Ukrajina je koristila rakete koje je isporučio Zapad u napadu na sjedište ruske Crnomorske pomorske flote. Izvor u ukrajinskim zračnim snagama rekao je za BBC da su lansirane krstareće rakete Storm Shadow – poznate i kao Scalp.

15:20 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinskom napadu u petak na sjedište crnomorske mornarice u krimskoj luci Sevastopolju poginuo vojnik.

15:15 Lokalni guverner Mihail Razvožajev napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju, izazvavši požar. Odvojeno, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan vojnik ubijen u napadu, dok je protuzračna obrana oborila ukupno pet projektila. Nema civilnih žrtava niti štete na civilnoj infrastrukturi.

14:48 Na društvenim mrežama objavljena je snimka koja prikazuje trenutak udara na Sevastopolj.

Sevastopol under attack. Multiples strikes. Anti defence hard at work. I was in the centre as it happened a couple of hours ago. This is a major development. I’m not posting damage as it could get me trouble. People in centre have been told to go to shelters. pic.twitter.com/8ddLtF54OU

— Daniella Modos – Cutter -SEN (@DmodosCutter) September 22, 2023

14:45 Društvene mreže pune su fotografija i izvještaja o napadnutom Sevastopolju, točnije napadu na stožer crnomorske mornarice. 

/7. Some more additional footage from Sevastopol’s atack on the Russian Black Sea Fleet headquartershttps://t.co/fHVVYCllep pic.twitter.com/vhRih91MJU

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) September 22, 2023

13:55 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je u napadu na sjedište Crnomorske flote poginula jedna osoba. Radi se o vojniku.

13:00 Lokalni guverner Mihail Razvožajev građanima Sevastopolja zabranio da na društvene mreže objavljuju snimke napada na lučki grad. No, na društvenijim medijima procurilo je nekoliko videa. Na njima se jasno vidi da je sjedište Crnomorske flote gotovo uništeno. 

12:56  “Sve hitne službe stigle su na mjesto događaja. Još nemam podatke o žrtvama. Molimo ostanite mirni”, poručio je Razvožajev. Naglasio je da je moguć još jedan napad. “Molim vas, ne putujte u centar grada. Ne napuštajte zgrade”, napisao je na Telegramu.

12:50 Lokalni guverner Mihail Razvožajev je izjavio da su neke krhotine pale u blizini kazališta u Sevastopolju i pozvao javnost da sva takva otkrića prijave vlastima.

Reported as the Black Sea Headquarters in Sevastopol pic.twitter.com/IZlITyJ5GF

— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) September 22, 2023

12:40 Snažna eksplozija odjeknula je u petak u Sevastopolju na poluotoku Krimu, kojeg su Rusi anektirali 2014. godine. U gradu je ujedno i sjedište ruske Crnomorske flote.

The first footage from the site of the Ukrainian Armed Forces’ missile strike on #Sevastopol 🤩🤩🤩#RuZZianFleetGoFuckYourself pic.twitter.com/kyjNhQh8Sj

— Aurora Borealis 🤫 (@aborealis940) September 22, 2023

Rusi tvrde kako je pogođen stožer njihove crnomorske flote, a vijest je prenio RT.

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sjedište ruske crnomorske mornarice izazvavši požar.

As Ukrainian missiles strike Sevastopol city center, a woman (in Ukrainian) says, “It’s begun. Explosions”. pic.twitter.com/X1xwPqPaA4

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) September 22, 2023

Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako su srušili pet ukrajinskih projektila nad Krimom.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr