Upozorenje Putinu? NATO prvi put na vojnoj vježbi simulirao upotrebu Članka 5.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Roman Koksarov/Ilustracija

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Velike vojne vježbe NATO saveza u Baltičkom moru, koje su započele 11. rujna, okončane su danas sudjelovanjem protuminskih i pomorskih vojnih grupa koje su se pridružile više od 3.000 mornara, marinaca i avijatičara na ovom prostoru.

Velika pomorska vježba koja je organizirana pod vodstvom Njemačke osmišljena je kako bi se izgradila interoperabilnost na visokom nivou te pokazala borbena spremnost i odlučnost zemalja sudionica da se odvrati agresija.

“Uvijek smo željeli iskoristiti svaku priliku da treniramo s našim saveznicima i partnerima. Danas, više nego ikada, za Alijansu je relevantno da pokažemo sposobnost i spremnost da se zaštitimo, patroliramo vodama i pokažemo solidarnost, snagu i kredibilno odvraćanje”, javili su iz NATO-a.

Velika vojna vježba u ‘jezeru NATO saveza’

Ove godine, u vježbi na Baltičkom moru, koje od ulaska Finske mnogi nazivaju “jezerom NATO saveza”, sudjelovalo je 14 članica NATO-a.

SNMG1 and SNMCMG1 joined more than 3,000 personnel for exercise #NorthernCoasts in the central Baltic Sea. The German-led exercise fostered interoperability and demonstrated Allied combat readiness and resolve to deter aggression. #WeAreNATO

Read more: https://t.co/PNkkCWYsFV pic.twitter.com/AAJepRHRWX

— NATO Maritime Command (@NATO_MARCOM) September 23, 2023

Snage su uključivale skoro 30 brodova i više od 15 aviona koji su radili zajedno te razmjenjivali informacije i taktike za postizanje ciljeva misije.

Kako se vježba odvijala, zajednički napori zemalja sudionica pokazali su snažnu posvećenost Alijanse pomorskoj sigurnosti. Multinacionalna priroda vježbe ne samo da je ojačala interoperabilnost već je potakla i međusobno povjerenje među članicama NATO-a.

Djelovanje u teritorijalnim vodama Latvije i Estonije naglasilo je važnost osiguranja kritičnih pomorskih ruta u baltičkoj regiji, koji su od temeljnog značaja za trgovinu i regionalnu stabilnost.

“Sjeverne obale su bile odlična prilika da obučimo timove u realnom okruženju te povećamo naše ratne vještine na nivou jedinica i kao dio pomorske radne grupe”, rekao je njemački operativni časnik.

Opasna lekcija za Zelenskog, nisu ga dočekali kao heroja: Sprema se oluja, budućnost mu je upitna

Obuka u dvije faze

Sudionici vježbe su obučavani u širokom spektru disciplina pomorskog ratovanja u dvije faze, piše Klix.

Prva faza je uključivala program obuke za povećanje interoperabilnosti i ratnih vještina. Druga faza uključivala je probleme taktičkog nivoa koje karakteriziraju brze promjene situacija i kontinuirana prijetnja.

Njemačka se crveni, ovo je poniženje: Ukrajinu razočarala pomoć Berlina

Prvi put vježba je uključivala scenarij za Članak 5

“Po prvi put u povijesti vježba je također uključivala scenarij aktivacije Članka 5. NATO saveza”, priopćeno je.

Inače, Članak 5. NATO-a podrazumijeva reakciju svih članica ako jedna od njih bude napadnuta.

“Stranke su suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Europi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih, te su stoga suglasne da će, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, u ostvarivanju prava pojedinačne ili kolektivne samoobrane priznatog Člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda, pomoći stranci ili strankama koje su napadnute, poduzimajući odmah, pojedinačno i zajedno s drugim strankama, mjere koji se smatraju potrebnima, uključujući upotrebu oružane sile, radi uspostavljanja ili održavanja sigurnosti sjevernoatlantskog područja”, navodi se u ovom dijelu dokumenta.

Autor:Dnevno.hr/M.P.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr