Božinović o slučaju Osijek: ‘Ne vidim tu pogodovanje. Policija je sve radila kako je i trebala’

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u studiju N1 gdje je komentirao aktualne teme – sve veći priljev migranata te slučaj ubijene studentice u Osijeku.

Božinović kaže kako je u slučaju studentice iz Osijeka dojam jedno, a činjenice su drugo kada se govori o mogućem zataškavanju.

– Samoubojstvo je bilo stvar dojave tog policajca koji je uhićen. Nakon toga došla je policija na mjesto događaja i krenula u očevid zajedno s Državnim odvjetništvom – rekao je Božinović.

– Ne vidim nikakvu vezu s pogodovanjem. Ako imate očevid i nakon svakog policija samo povećava težinu i teret okrivljenika, onda o kakvom je tu pogodovanju riječ? – dodao je ministar.

– Mi u ovom tragičnom slučaju, i izražavam sućut obitelji, znamo da je bitno doći do istine. Tek kada DORH donese rješenje o provođenju istrage, a za to imaju šest mjeseci, dobit ćemo odgovore – rekao je Božinović.

‘Policija je radila kako treba’

– Ono što je za postupak bitno i što se moglo utvrditi u 24 sata, a to je policija i utvrdila, da se nije radilo o samoubojstvu. Nisam dio tog postupanja, ja se informiram s ravnateljem i oni misle da je sve što je radila policija kako je i trebalo biti – istaknuo je ministar.

Komentirao je i poruke koje je Mihaela slala svojim prijateljicama.

– Kad govorimo o spornim SMS porukama, tek će se krenuti s tim istraživanjem, otvaranjem mobitela i sadržaja. To je istraživački posao da se vidi što se tu točno dogodilo – rekao je i dodao da postoje programi i testiranje prije ulaska u policijski sustav, odnosno sustav školovanja koji je od 2000. na snazi kada je ukinuta policijska škola, što je sada vraćeno.

– To nije samo zanimanje, to je životni poziv – naglasio je ministar.

‘Cilj nije ušutkavanje novinara’

Dotaknuo se i prijedloga zakona koji bi kažnjavao curenje informacija iz suđenja.

– Cilj nije ušutkavanje novinara nego da se zaštiti postupak jer ako vam neselektivno izlaze neke stvari iz spisa za vrijeme istrage onda morate biti fokusirani na predmet istrage, a ne biti okupirani na ono što izlazi vani. Pitanje je s kojom svrhom to izlazi. Ako vam izađe segment vani vi se morate referirati, onda se može utjecati na svjedoke. S ovime se želi zaštiti i na pravo svjedoka na privatnost jer ako je netko svjedok onda se on ne treba prozivati kroz medije – rekao je Božinović.

– Primjerice, u ovom slučaju u Osijeku je prvi dio postupka bio tajan i javnost je doznala nakon priopćenja. Ja mislim da je za sve, pogotovo za oštećene strane, dobro da taj posao rade tijela koja su za to zadužena i da sud u konačnici presudi. Stavljanje tu u kontekst premijera Plenkovića, to je deplasirano. Imate 23 članice EU-a koji imaju zatvoren taj postupak. To je na tragu ovoga o čemu mi govorimo – rekao je ministar.

Stanje na granici

Osvrnuo se i na stanje na granici te incident u kojem se pucalo na policiju.

– To se dogodilo na granici s BiH, na njihovom teritoriju i mi smo ponudili pomoć njihovoj policiji. No njihov odgovor je bio da su obavili neke razgovore i da nisu pronašli tragove i oružje. Ovo je jedna situacija koja nas uvijek zabrine, kada se puca s one strane granice. Osnovna zadaća nam je zaštiti građane, ali preduvjet toga je zaštita policije – rekao je Božinović.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Mi smo na granici vrlo fleksibilni i odgovorimo na izazove jer neke stvari nije moguće predvidjeti. Što se tiče Granične policije, teško da ćete naći policiju koja može toliko brzo mijenjati svoje položaja i odgovarati izazovu. Načelnik unsko-sanskog kantona rekao je da tamo postoje dva klana, jedan iz Afghanistan i Pakistana. Ovo nije klasična izbjeglička situacija jer od 2015. imate kontinuirani protok muškaraca u nekim najboljim godinama i da oni ne bi mogli prelaziti zelen granice ukoliko nemaju pomoć, a pomoć im mogu dati samo kriminalci koji uzimaju novca da bi im pomogli – istaknuo je Božinović.

– Dokle god se u EU-u ne stvore nekakva pravila, a vidimo da su neke zemlje koje su bile najotvorenije sada uvode kontrole na granicama, stvari se neće promijeniti. Europa ima ozbiljan demografski problem. Mi imamo zakone koji su pisani za izbjeglice, a radimo s migrantima jer većina njih su ekonomski migranti. Ovo nije dobar način za uvoz svježe radne snage u EU. Nama treba radna snaga, ali ovo nije način. Trebalo bi raditi migracijske centre izvan teritorija EU da ti ljudi ne idu na riskantan put gdje ih “pelješe” nekakvi krijumčari – zaključio je ministar.

Više o temi

Izvor: 24sata.hr