Đumbir je zdrav, ali ne i za svakog: Evo tko bi s njim trebao biti jako oprezan

Autor: Barbara Grgić

Đumbir je za većinu ljudi siguran za konzumaciju i ima brojne zdravstvene koristi. Međutim, postoje određene situacije i uvjeti kod kojih bi trebali izbjegavati đumbir ili ga konzumirati s oprezom.

Osobe s poremećajima krvarenja

Đumbir može imati blagi antikoagulantni učinak, što znači da može razrijediti krv i usporiti zgrušavanje. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, ili imaju poremećaje povezane s krvarenjem, trebale bi ograničiti unos đumbira i konzultirati se sa svojim liječnikom.

Đumbir čudotvorno podiže imunitet! Donosimo recepte za obloge, sirup i čaj

Osobe koje imaju problema sa želucem

Đumbir može biti iritantan za osobe koje već pate od čira na želucu ili gastritisa. U tim slučajevima, đumbir može pogoršati simptome i uzrokovati nelagodu.

Osobe koje uzimaju određene vrste lijekova

Đumbir može interagirati s određenim lijekovima, poput lijekova za krvni tlak i dijabetes. Ako uzimate lijekove za kronične bolesti, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom kako biste provjerili ima li potencijalnih interakcija s đumbirom.

Foto: Pixabay

Trudnice i dojilje

Iako su male količine đumbira obično sigurne tijekom trudnoće i dojenja, velike količine ili dodaci đumbira mogu biti problematični. Trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati sa svojim liječnicima prije nego što uključe đumbir u svoju prehranu.

Ilustracija: Pixabay

Osobe koje planiraju kirurški zahvat

Ako planirate kirurški zahvat, važno je obavijestiti svog kirurga o svim dodacima za prehanu koje konzumirate, uključujući đumbir. Đumbir može utjecati na krvarenje tijekom operacije, pa je važno biti transparentan o njegovoj konzumaciji.

Đumbir je čudo prirode: Ovo su tri recepta od kojih ćete se preporoditi

Općenito, umjereno konzumiranje đumbira u prehrani obično nije problem za većinu ljudi. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom za prehranu ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate u sigurnost konzumacije đumbira u vašem slučaju.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr