Za Marinelu prikupljen ogroman iznos, dobila vrhunsku skrb! “Nisam se nadala da će biti toliko, nama taj novac ne treba, samo za njeno zdravlje”

U samo tjedan dana nemoć i tužan Marinelin pogled zamijenila je vedrina. Sretna je ona, a ni brat Tomislav ne krije sreću. “Šokiran sam u velikom pozitivnom smislu, iskreno ne znam što bih tim ljudima mogao reći osim veliko hvala”, ispričao je Tomislav Radošević za Provjereno.

Zahvalan je jer je prikupljeno 65 tisuća eura, novac koji znači mogućnost da bude bolje. I da stane na vlastite noge, da postigne samostalnost.

I baka Rada Janković ne krije sreću. “Stvarno svim ljudima hvala od srca, nisam se nadala da će toliko biti i sretna sam zbog Marinele, da se ona izvuče. Nama taj novac ne treba, samo za njeno zdravlje”, kaže baka.

Otvoreno bezbroj mogućnosti

U samo desetak dana dogodilo ono o čemu nisu mogli ni sanjati. Otvorilo se bezbroj mogućnosti koje do tada nisu postojale. Marinela je nakon moždanog udara, kome, bolnice, Krapinskih toplica završila kod bake, na skrb 71-godišnjoj starici.

Na kauču stana od 25 kvadrata provodila je dane s pravom na logopeda i fizioterapeuta onako samo na papiru. Jer tražio se smještaj za Marinelu, a odobrenje za logopedske i fiziovježbe čekale su odluku povjerenstva. I tako je ležala 25 dana.

Sustav ju je, dok je tražio mjesto, vratio u isti stančić koji je bio neadekvatan kada je Marinela bila mala. I ona i brat završili su u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Na dan emitiranja priloga pronašao se smještaj za Marinelu u Osijeku. I kako to biva u Hrvatskoj, taj adekvatan smještaj je zapravo starački dom jer drugi oblik smještaja za mlade ljude s takvim potrebama uopće ne postoji.

U sobi s bakicama

“Bile su još dvije nepokretne bakice s njom u sobi. Ne smeta mi što su njih tri, te su bakice nedužne, i one vjerojatno pate. Samo, Marinela se tamo tretira kao i bake jer to je starački dom“, ispričala je baka Rada, dodajući da je Marinela jedva čekala da izađe iz doma. “Kad sam ju dovela bila je toliko tužna… suze su joj išle. I ne zna što će, hvata mene za majicu i pokazuje da idemo van. Nije tamo voljela biti”, ispričala je baka reporterki Provjerenog Emi Branici.

Privatna poliklinika poklonila joj je rehabilitaciju, koliko god će joj biti potrebno. I iako su im smještajni kapaciteti popunjeni, čim se oslobodilo mjesto u roku od nekoliko dana organiziran je prijevoz.

Bakin kauč, a potom cimerice od 80 godina iz doma za starije zamijenila je krevetom u apartmanu poliklinike za neurorobotsku rehabilitaciju. Baka će cijelo vrijeme biti s njom.

Svaki dan ispunjen joj je radnom terapijom, fizioterapijom, logopedskim tretmanima. Novim pregledima koje suradnici poliklinike mahom poklanjaju jer su čuli njezinu priču.

Prikupljen ogroman novac

“Zbog kompleksnosti Marinelinog stanja moramo napraviti još dodatnih pretraga da utvrdimo u kojem smjeru točno možemo ići”, kaže Filip Mikšić, glavni terapeut.

Nakon objave priloga Tomislavu i baki Radi pomogla je i udruga Chef kuha da se organizira humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno 65 tisuća eura. Jer tri tjedna može biti besplatno u apartmanu poliklinike, a nakon toga iznajmit će stan

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr