Bijela kuća pozvala Srbiju da povuče snage raspoređene duž granice s Kosovom

Pokušaj smanjenja napetosti

Piše Hina,
29. rujna. 2023. @ 22:39

John Kirby
John Kirby
Foto: Afp

Sjedinjene Države prate zabrinjavajuće raspoređivanje srpske vojske duž granice s Kosovom što destabilizira regiju, rekla je Bijela kuća u petak i pozvala Beograd da povuče snage.

Srpsko raspoređivanje vojske duž granice s Kosovom zabrinulo je SAD te je Bijela kuća pozvala Beograd da povuče snage

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će mirotvorne snage Kosova povećati prisutnost NATO snaga na sjeveru zemlje zbog rastućih tenzija.

Sukob prošlog vikenda između kosovske policije i tridesetak teško naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorio je selo Banjska na sjeveru Kosovu u ratnu zonu te izazvao zabrinutost međunarodne zajednice za stabilnost Kosova.

Kirby je rekao da napad nije bio nasumičan i da vrste pronađenog oružja predstavljaju prijetnju ne samo osoblju Kosova nego i međunarodnom osoblju, uključujući i NATO snagama.

“Svatko tko je uključen u ovaj napad mora se privesti pravdi“, rekao je. Pozvao je srpske vlasti da asistiraju u istrazi toga što se dogodilo.

“Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage s granice i nastavi smanjivati napetosti”, redao je.

“Veliko razmještanje srpske vojske duž kosovske granice” nazvao je destabilizirajućim razvojem.

Ta operacija uključuje “neviđeno raspoređivanje topništva, tenkova i vojnika”, rekao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije u petak je telefonski razgovarao sa srpskim predsjednikom kako bi prenio američku zabrinutost, a savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Jake Sullivan razgovarao je s kosovskim premijerom o događajima i naglasio važnost dijaloga, rekao je Kirby.

Britansko ministarstvo obrane reklo je da premjestilo zapovjedništvo 1. bataljuna Kraljevske regimente princeze od Walesa – rezervnih snaga na Kosovu (KFOR) – kako bi se NATO-u pružila potrebna podrška.

Kosovo, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999., optužuje Srbiju za naoružavanje i potporu srpskim borcima.

Srbija, koja nije priznala neovisnost svoje bivše pokrajine, okrivljuje Kosovo za poticanje nasilja zlostavljanjem etničkih Srba.

Više o temi

Izvor: Dnevnik.hr