Hrvatu dosta svega, poslao račun iz Grčke: Evo koliko košta boca vode u kafiću

Foto: Guliver/Privatna arhiva

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatski turizam je ovog ljeta sebi zadao autogol kada je visokim cijenama razbjesnio brojne goste iz Hrvatske, ali iz inozemstva. Čak su se i strani mediji raspisali o visokim cijenama sladoleda na hrvatskom Jadranu, a jedan austrijski dnevnik je bio u čudu kada je otkrio da je domaće pivo jeftinije u austrijskim nego u hrvatskim trgovinama.

Hoće li se negativna reklama odraziti na broj turista sljedeće godine, tek ćemo vidjeti, ali u međuvremenu bismo mogli pogledati primjer nekih drugih zemalja EU.

Jedan Hrvat koji je nedavno bio u Grčkoj nam je poslao nekoliko računa iz te mediteranske zemlje. Kaže kako ga je najviše iznenadila cijena vode u kafićima.

Šokirale ga cijene na rivi

“Pola litre vode 50 euro centi, u kafiću”, kaže dodajući kako je to bio potpuni šok za nekoga tko je naučio na hrvatske otočne cijene gdje kao da je za svaki proizvod plaćena posebna karta.

Foto: Privatna arhiva

“Na otoku Aegina u trafici na rivi jedna litre voda je jedan euro”, dodaje.

U Hrvatskoj bocu Jane od pola litre teško da ćete naći u kafićima po cijeni manjoj od dva eura. Većina građana ne sjeća kada su išta u kafiću platili pola eura, a mlađi misle kako je riječ o nekim mitskim pričama.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je riječ o Grčkoj, zemlji koja bi u budućnosti mogla privući dio ovogodišnjih hrvatskih turista nezadovoljnih cjenovnim bumom na obali.

“Kombinacija niskih cijena, bogate antičke baštine i prirodnih ljepota adut je koji svakom turistu zvuči privlačno”, kaže naš čitatelj.

Zaštićena cijena vode

Ali kako je moguće da je u zemlji gdje su i plaće i najamnine više nego u Hrvatskoj građani i turisti flaširanu vodu plaćaju tako jeftino?

Razlog je zapravo dosta jednostavan. U Grčkoj je cijena vode zaštićena, pola litre vode ne smije biti više od 50 centi, a litra ne više od 1 eura.

Foto: Privatna arhiva

Grčka vlada je zaštitila cijenu vode nakon divljanja njene cijene. Ne samoinicijativno, nego nakon prosvjeda građana koji su postavili logično pitanje kako nešto kao što je voda može koštati dva do tri eura. Grci su se okupili na trgu Syntagma ispred tamošnjeg parlamenta i glasno izrazili svoje nezadovoljstvo zastupnicima.

U zemlji u kojoj cijene svakog dana sve više idu gore, možda je to pravi primjer za naše građane.

Hrvatskoj obitelji uspjelo nemoguće: Žive bez minusa, kredita i duga, otkrivaju u čemu je tajna

Autor:Dnevno.hr/I.J.

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.

Više o temi

Izvor: Dnevno.hr