Silovao je pokćerku u okolici Zagreba. Dobio kaznu manju od minimalne jer je bio u ratu!


SKANDALOZNA PRESUDA

Subota, 30.9.2023. u 09:06

Foto: Canva

Muškarac (54) dobio je 2 godine i 6 mjeseci za silovanje pokćerke, iako je za to propisano minimalno 5 do 15 godina. Olakotna okolnost je da je bio specijalac u Domovinskom ratu, piše u presudi suca Dražena Kevrića

Nevjerojatna i teško shvatljiva presuda za 54-godišnjeg muškarca koji je u okolici Zagreba prošle godine silovao pokćerku. Iako je kazna za to minimalno pet do 15 godina, on je dobio dvije godine i šest mjeseci nepravomoćno! Kaznu dvostruko manju od minimalno propisane za to djelo sudac je obrazložio njegovim sudjelovanjem u Domovinskom ratu. 

Kako piše u presudi, Županijsko sud u Zagrebu je utvrdio da je muškarac na štetu svoje  punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode, odnosno što je uporabom sile s drugom osobom, bez njezina pristanka, izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju. Bilo je to u ožujku 2022. godine u prijepodnevnim satima na adresi u prostorijama svoje obiteljske kuće u kojoj je u zajedničkom kućanstvu stanovao s izvanbračnom suprugom i s njezinom kćeri. Ušao je u subotu u kojoj se nalazila njegova pokćerka. Protiv njezine volje, a u namjeri da s njom ostvari spolni odnos ili izjednačenu spolnu radnju, najprije ju je dirao po grudima, nakon čega joj je skinuo tajice i gaćice koje je imala na sebi. Ona mu je cijelo vrijeme govorila da se makne od nje, odgurivala ga svojom rukom, pri čemu je i vrištala. Kako je žrtva prijavila kazneno djelo gotovo mjesec dana nakon što je ono počinjeno, stav je suda da je bila u strahu i da nije imala snage niti znala što napraviti.

Nevjerojatne presude

U vrijeme počinjenja kaznenog djela imala je 20 godina i živjela je u zajedničkom domaćinstvu s počiniteljem u njegovoj kući.

Sudsko vijeće je detaljno analiziralo iskaze brojnih svjedoka, a nepravomoćnu kaznu koja je upola manja od zakonskog minimuma obrazložili su ovako:

– Prilikom izbora vrste i mjere kaznenopravne sankcije sud je primijenio opće pravilo o izboru vrste i visine kazne, polazeći od stupnja krivnje i svrhe kažnjavanja, a cijeneći sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža, osobito jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, pobude iz koji je djelo počinjeno, prijašnji život počinitelja, njegove osobne i imovinske prilike te njegovo ponašanje nakon počinjenja djela i odnos prema žrtvi – navodi se u presudi.

– Kao olakotno je ocijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje “Oluja”. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost.

Silovanje je ispad?

Kao otegotna okolnost cijenjeno je da je optuženik kazneno djelo počinio kao osoba zrele životne dobi i kao takav svjestan značenja i posljedica svojih postupaka. Nadalje, kao otegotno je cijenjena upornost optuženika u činjenju kaznenog djela kada usprkos protivljenju žrtve i traženju da ju pusti, pa time jasno izraženom njezinu protivljenju, nastavlja s činjenjem kaznenog djela – obrazlaže sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda. 

Naveli su da je sud primijenio odredbe o ublažavanju kazne zato što smatraju da je ovo što je napravio tek svojevrstan ispad.

– Naime, imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom – navodi se u presudi koju potpisuje sudac Dražen Kevrić.

Smanjuju kazne pedofilima jer su bili u ratu

Prije dvije godine Visoki kazneni sud smanjio je kaznu dubrovačkog Županijskog suda u slučaju 48-godišnjeg muškarca osuđenog za spolno zlostavljanje šestogodišnje djevojčice. Smanjili su mu kaznu s 14 na 11 godina jer je, citiramo ‘prvostupanjski sud podcijenio značenje olakotnih okolnosti i propustio cijeniti činjenicu da je osuđenik sudjelovao u Domovinskom ratu’.

Kazneni sud Republike Hrvatske u Vijeću za mladež, koji je smanjio kaznu pedofilu, bio je sastavljen od sutkinja Sanje Katušić-Jergović, predsjednice Vijeća te Ljiljane Stipišić i Sande Janković.

Odaberi temu koju želiš pratiti

Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temi

Izvor: 24sata.hr